Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

Τι δείχνει έρευνα της PwC για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο 1,2 τρισ. ευρώ έφτασαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία και υπερδιπλασιάστηκαν την 4ετία από το 2008 έως το 2012.  Αυτό δείχνει έκθεση της εταιρείας PwC , στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δισ. ευρώ το 2008 σε 1,187 τρισ. ευρώ το 2012, με τις αυξήσεις στο τελευταίο έτος να προκαλούνται από την επιδείνωση των συνθηκών στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, λόγω του «αβέβαιου οικονομικού κλίματος».

Διαβάστε ακόμη: «Στο κόκκινο» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

Ο εταίρος της PwC Ρίτσαρντ Τόμπσον δήλωσε ότι η αναμόρφωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δάνεια ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζουν να διαγράψουν ή να πουλήσουν. Τα στοιχεία της PwC έρχονται στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την ίδια της εποπτείας του πριν από το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες – 179 δισ. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011. Οι ισπανικές τράπεζες είχαν 167 δισ. ευρώ τέτοιων δανείων, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά από τα 136 δισ. ευρώ του 2011. Για τις βρετανικές τράπεζες, η κατάσταση βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 164 δισ. ευρώ από 172 δισ. ευρώ το 2011.

Διαβάστε επίσης: «Βούλιαξαν» τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank