Γερμανικό «ναι» στον υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης

Γερμανικό «ναι» στον  υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης
epaselect epa06432810 (L-R) The Minister-President of the state of Bavaria and Chairman of the German Christian Social Union (CSU), Horst Seehofer, German Chancellor and Chairwoman of the Christian Democratic Union (CDU), Angela Merkel and the leader of the Social Democratic Party (SPD), Martin Schulz, address a joint press conference after exploratory talks in Berlin, Germany, 12 January 2018. According to reports, the leaders of CDU, CSU and SPD parties after night-long talks agreed on a plan for formal coalition negotiations. EPA/HAYOUNG JEON

Ο Μάρτιν Σουλτς  δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε πίσω στα θέματα που αφορούν τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

 

Ως «μεταστροφή» της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκού προϋπολογισμού περιέγραψε ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς τις σχετικές αναφορές στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD).

«Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Στο μέλλον, στην μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, το θέμα δεν θα είναι πλέον να λέμε σε άλλες χώρες πώς θα χειριστούν τα δημοσιονομικά τους, αλλά το να κάνουμε την ίδια την Ευρώπη ισχυρή στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο  Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Τόνισε ωστόσο ότι μια συζήτηση περί «κοινοτικοποίησης χρεών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «άνευ ουσίας», καθώς δεν επιτρέπεται από τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ. «Κατά τα άλλα όμως η κάλυψη του κινδύνου αναφέρεται στο έγγραφο, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης του ΕΜΣ σε νομισματικό ταμείο», δήλωσε ο Αρχηγός του SPD και σημείωσε ότι στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ακόμη ότι υπολογίζει στη θετική ανταπόκριση του κόμματός του στην εισήγηση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό, καθώς, όπως είπε, «στις διερευνητικές πήραμε πολλά». Ο Αρχηγός του SPD απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα θα γίνει μόνο στο τέλος των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του, ότι ακόμη και σε περίπτωση «μεγάλου» συνασπισμού, ο ίδιος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την κυρία Μέρκελ.

Μέρκελ: Κυβέρνηση πριν το Πάσχα

«Ελπίζω ότι μετά την συγκατάθεση των κομμάτων θα έχουμε κυβέρνηση πριν το (καθολικό) Πάσχα (σ.σ. την πρώτη Απριλίου). Η επιθυμία για διαφορετικές απόψεις σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην είναι δυνατή πλέον η δυνατότητα για συνεργασία. Οι διερευνητικές συζητήσεις είναι ένα ένα βήμα μιας μακράς διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού», είπε η Α. Μέρκελ σε πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση στο Ρίγκεν του βορειοανατολικού κρατιδίου Προπομερανία, την εκλογική της περιφέρεια.

Η νυν -και ενδεχομένως μέλλουσα καγκελάριος- περιέγραψε επίσης τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε ότι επιθυμεί να καταβληθεί προσπάθεια να βρίσκονται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Πολλα προβλήματα, όπως είναι λ.χ. η στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα και η προστασία του κλίματος, δεν μπορούν να επιλυθούν από τα εθνικά κράτη μεμονωμένα, αλλά πρέπει να επιλύονται από την Ευρώπη. Η Γαλλία είναι πολύ δραστήρια στα θέματα αυτά και επιθυμούμε να υπάρχουν και γερμανικές απαντήσεις».

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε, επίσης, στην πεντηκοστή πέμπτη επέτειο της υπογραφής της «Συμφωνίας των Ηλυσίων», η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας: «Συμφωνήσαμε κατά τις διερευνητικές συζητήσεις να επεξεργαστούμε τη συμφωνία και να θέσουμε νέους στόχους ως δυνητική νέα κυβέρνηση», όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμφώνησαν Μέρκελ και Σουλτς για το μέλλον της Γερμανίας (και της Ευρώπης)