Για «κατά συρροή δολοφόνους στη Μεσόγειο» μιλάει ο ΟΗΕ

Για «κατά συρροή δολοφόνους στη Μεσόγειο» μιλάει ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση στις ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες με αφορμή το θάνατο εκατοντάδων προσφύγων.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από την Αίγυπτο και άλλες αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν για να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για ένα ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε 300 με 500 μετανάστες στη Μεσόγειο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εκτίμησε ότι είναι «καθήκον των κρατών να ερευνήσουν τα τόσο ειδεχθή εγκλήματα, να προσάγουν στη δικαιοσύνη αυτούς που τα διέπραξαν και, το πιο σημαντικό, να κάνουν περισσότερα για να μην επαναληφθούν».

«Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να καταβάλουν μια κοινή προσπάθεια εναντίον των διακινητών αυτών», επεσήμανε ο αλ Χουσέιν σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει το ναυάγιο αυτό «έγκλημα κατά συρροή στη Μεσόγειο».

Ο αλ Χουσέιν προειδοποίησε κατά των «ξενοφοβικών πολιτικών» που εμποδίζουν τις κυβερνήσεις «να βρίσκουν πραγματικές λύσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό απελπισμένων καταστάσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου».

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πρόσφυγες να μπορούν να καταφεύγουν σε ένα ασφαλές μέρος», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Πρώτο θέμα σε Bloomberg και New York Times το μεταναστευτικό
Με αφορμή την ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος στη Σουηδία το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προτείνει πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ιδιαίτερα σε Ιταλία και Ελλάδα, καθώς την αναγκαιότητα της διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής για τους πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με άρθρο του, «οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χρειάζεται να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια το προφανές ότι δηλαδή η μετανάστευση και ο ευρύτερος φόβος από την παγκοσμιοποίηση οδηγούν μέρος των πληθυσμών τους σε έναν αποτρόπαιο υπερεθνικιστικό δρόμο».

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι «πολλοί πολιτικοί πανικοβάλλονται και μιμούνται τις θέσεις των κομμάτων που τάσσονται κατά των μεταναστών, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις αντιευρωπαϊκές τάσεις των εθνικιστικών κομμάτων τονίζοντας ότι η ΕΕ «οφείλει να αποδείξει την αξία της».

Μία από τις λύσεις που προτείνει το Bloomberg είναι η δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού για τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν καθώς και μια σειρά πολιτικών που θα αποκαθιστούν τις εσωτερικές ανισορροπίες οι οποίες καθιστούν ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, πύλες εισόδου για τους μετανάστες.

«Η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει ουσιαστικά την αναλογία του προϋπολογισμού της για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ο οποίος σήμερα ανέρχεται μόλις στο 1%», επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Στο πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων αναφέρθηκαν σε κύριο άρθρο τους και οι New York Times με αφορμή  την πρόσφατη βύθιση του πλοίου που μετέφερε περίπου 500 μετανάστες από λιμάνι της Αιγύπτου ανοικτά της Μεσογείου, κάνοντας λόγο για «φονικό στη Μεσόγειο» και επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το ναυάγιο προκλήθηκε εσκεμμένα από τους διακινητές, οι οποίοι βύθισαν το πλοιάριο όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετεπιβιβαστούν σε άλλο μικρότερο σκάφος, για λόγους ασφάλειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, «φέτος, ήταν μια θανατηφόρα χρονιά για μετανάστες που διαπλέουν τη Μεσόγειο και περισσότερα από 2.800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή στο πλαίσιο της διακίνησής τους, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Και η ροή των απελπισμένων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προς την Ευρώπη, διαμέσου της Μεσογείου, δεν πρόκειται να μειωθεί, δεδομένου ότι και ο πόλεμος στη Γάζα προσέθεσε νέες απώλειες».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters