«Γιατί εγκαταλείπω τα social media»

«Γιατί εγκαταλείπω τα social media»
Photo:

Ένα πείραμα από μία συντάκτη του Fortune - θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο;

της Τζέσσι Χέμπελ

Αποφάσισα να εγκαταλείψω προσωρινά όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος; Να μετρήσω τα κέρδη και τις ζημιές της τελευταίας δεκαετίας.

Φεύγω από το Facebook για όλο τον Αύγουστο. Κι από το Twitter. Κι από το Instagram. Κι από το LinkedIn, το Pinterest και το MessageMe.

Αν θελήσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου πριν το Σεπτέμβριο, παρακαλώ στείλτε μου ένα email ή, ακόμα καλύτερα, τηλεφωνήστε μου. Κάτι μου λέει ότι θα έχω κάπως περισσότερο χρόνο να σας καλέσω πίσω σε σχέση με πριν.

Με απλά λόγια, θέλω να βρω τι κέρδισα και τι έχασα από τότε που εγγράφηκα στο Friendster το 2003. Δεν θυμάμαι πώς ήταν η ζωή μου χωρίς τη φωτογραφία του προφίλ μου. Ελπίζω ότι απέχοντας από τα κοινωνικά μέσα θα δω τις συγκεκριμένες τεχνολογίες με άλλο μάτι και θα αρχίσω να γράφω καλύτερα άρθρα γύρω από το πώς αυτές θα διαμορφώσουν το μέλλον μας.

Δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, πάντως η αποχή από την ψηφιακή ζωή πλέον εξελίσσεται σε μόδα. Τον Μάιο, ο Πολ Μίλλερ έγραψε στο Verge  για την εμπειρία του ζώντας χωρίς Ίντερνετ για ένα χρόνο, οι New York Times έχουν αναφερθεί στην ύπαρξη κέντρων ψηφιακής αποτοξίνωσης, και πάει λέγοντας.

Όπως με κάθε άλλη τεχνολογία, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ενσωματώσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας στη ζωή μας. Θυμάστε όταν αποκτήσαμε όλοι μας κινητά τηλέφωνα στα μέσα της δεκαετίας του ’90; Για πολλά χρόνια, τα αφήναμε να χτυπούν σε εστιατόρια και κινηματογράφους, και απαντούσαμε εν μέσω μιας συζήτησης, μέχρι που αναπτύξαμε ένα σύνολο πολιτιστικών προτύπων. Αυτά τα πρότυπα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον οι ίδιες αυτές οι υπηρεσίες εξελίσσονται με τέτοια ταχύτητα.

Αυτό το καλοκαίρι σκοπεύω να ερευνήσω την επίδραση αυτών των τεχνολογιών στην καθημερινότητά μου. Να ποιοι είναι οι -αυθαίρετοι φυσικά- κανόνες μου:

– Θα είμαι διαθέσιμη στα email μου μεταξύ 9 π.μ. και 6:30 μ.μ., δηλαδή κατά τις ώρες μιας συνηθισμένης εργάσιμης ημέρας.

– Θα είμαι επίσης διαθέσιμη στο τηλέφωνο της δουλειάς μου και στο κινητό μου. Στο σπίτι, θα αφήνω το κινητό μου στην κουζίνα, στο χώρο που είχα κάποτε το σταθερό, προτού το πετάξω τον Ιούνιο του 2003.

– Δεν θα είμαι διαθέσιμη σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

– Δεν θα είμαι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε υπηρεσία άμεσης αποστολής μηνυμάτων.

– Δεν θα στέλνω μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου.

Δεν θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα, τα κοινωνικά μέσα είναι σημαντικά για την επαγγελματική μου ζωή. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα μου λείψει το LinkedIn πριν από σημαντικές εταιρικές συναντήσεις, όπως μου έλειψε η καφεΐνη όταν προσπάθησα να κόψω τον πρωινό μου καφέ πέρυσι το καλοκαίρι.

Σκοπεύω πάντως να κρατάω σημειώσεις καθ’ όλη τη διαδικασία και ελπίζω να μάθω περισσότερα πράγματα γύρω από τον εαυτό μου και τις συγκεκριμένες τεχνολογίες που καλύπτω δημοσιογραφικά. Περιμένω να ακούσω τις δικές σας σκέψεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε επιστολές που θα λάβω με το παραδοσιακό…ταχυδρομείο!

Διαβάστε ακόμη: Διακοπές χωρίς κινητό τηλέφωνο; Γίνεται…