Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;

Γιατί εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι;

Οι πυρκαγιές, λόγω πτώσης αστεροειδούς, ήταν αρκετές για να εξαφανίσουν τους δεινόσαυρους;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας μεγάλος αστεροειδής, που έπεσε στη Γη, στο σημερινό Μεξικό, πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, ήταν η αιτία για την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη Γη.

Κατά καιρούς διάφοροι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους γι αυτή τη θεωρία και μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που συνδύασε πειράματα και υπολογιστικές προσομοιώσεις, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας ότι αποκλείεται οι δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν παγκοσμίως εξαιτίας του αστεροειδούς, να ήσαν τόσο μεγάλες, που να μην άφησαν δεινόσαυρο ζωντανό.

Η διαδεδομένη θεωρία λέει ότι από το σημείο της πρόσκρουσης πυροδοτήθηκαν φωτιές που μετά κάλυψαν όλο τον πλανήτη και έκαψαν σχεδόν όλη τη βλάστηση, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Η συνέπεια ήταν οι δεινόσαυροί είτε να καούν άμεσα, είτε να μείνουν χωρίς τροφή και να πεθάνουν στη συνέχεια. Όμως τα πειράματα, που έκαναν ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Κλερ Μπέλτσερ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δημιουργούν αμφιβολίες για την ορθότητα αυτής της υπόθεσης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έξετερ, Εδιμβούργου και University College Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας “Journal of Geological Society”, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το “New Scientist”, χρησιμοποίησαν ένα θερμικό κλίβανο για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα είχε ένα κύμα θερμότητας στα φυτά και στα ζώα.