Γιατί η BofA υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές αγορές σε underweight – Προβλέπει πτώση 15%

Γιατί η BofA υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές αγορές σε underweight – Προβλέπει πτώση 15%
epa07509572 (FILE) - The exterior of a Bank Of America banking center is seen in New York, New York, USA, on 06 May 2009 (reissued 16 April 2019). Bank of America is to release their 1st quarter 2019 results on 16 April 2019. EPA/DANIEL BARRY *** Local Caption *** 90044149 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τράπεζα αναμένει ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε νέα υποαπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών, παρά τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης.

Η Bank of America (BofA) υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight έναντι όλων των διεθνών αγορών, προβλέποντας πτώση 15% για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μέχρι τις αρχές του 2025. Η τράπεζα σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στις επιδόσεις της έναντι των παγκόσμιων μετοχών, χάρη στην καλύτερη εγχώρια ανάπτυξη και την πιο ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αναμένει ότι η εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε νέα υποαπόδοση της Ευρώπης, δεδομένης της κυκλικής φύσης της αγοράς της.

Η BofA επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν υποαποδώσει κατά 15% έναντι των παγκόσμιων μετοχών σε λιγότερο από ένα έτος, αλλά από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισαν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, σημειώνοντας κέρδη 2% σε σχέση με τις παγκόσμιες μετοχές. Παρά την αισιοδοξία αυτή, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών θα συνεχίσει να υποαποδίδει λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της πτώσης των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές εξαρτώνται από δύο βασικούς μακροοικονομικούς παράγοντες, σύμφωνα με την BofA:

  • Τη δυναμική ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ έναντι των ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται από τις μακροοικονομικές εκπλήξεις.
  • Τις κινήσεις στην απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ.

Η BofA εξηγεί ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση της Ευρώπης οφείλεται στην αντιστροφή της τάσης των μακροοικονομικών εκπλήξεων, με τις θετικές εκπλήξεις στη ζώνη του ευρώ και την επιβράδυνση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η εξασθένηση της αμερικανικής και παγκόσμιας ανάπτυξης θα επιβαρύνει περισσότερο την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία έχει πιο κυκλικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την πιο αμυντική αγορά της Wall Street.

Συνολικά, οι μακροοικονομικές προβλέψεις της BofA δείχνουν σχεδόν 10% υποαπόδοση για τις ευρωπαϊκές μετοχές μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, με συνολική πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατά περίπου 15% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η τράπεζα διατηρεί την αρνητική της στάση στις ευρωπαϊκές μετοχές, τονίζοντας ότι η αποδυνάμωση της ανάπτυξης και η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε ανανεωμένη υποαπόδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: