Σνάμπελ (ΕΚΤ): Προς μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Προς μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο – Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό
Isabel Schnabel, member of the executive board of the European Central Bank, speaks during a session on 'Inflation in the Euro Area and the US' at the National Association for Business Economics (NABE) at the Capitol Hilton in Washington, DC, on March 29, 2023. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν επιμονή των πιέσεων στις τιμές, «ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στο να προχωρήσει σε μείωση των βασικών της επιτοκίων της τον Ιούνιο, ανέφερε την Παρασκευή το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, με την ίδια να προειδοποιεί για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Βόννη της Γερμανίας,  αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε πως εντός του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας  υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και ότι η συναίνεση για μείωση τον Ιούνιο θα απαιτούσε συμβιβασμό.

Η Σνάμπελ υποστήριξε πως εάν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη κινούνται προς την κατεύθυνση της ΕΚΤ για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, τότε «μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι πιθανή».

Η ίδια υποστήριξε πως ορισμένα από τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν επιμονή των πιέσεων στις τιμές, «ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σνάμπελ είπε πως «θα συνιστούσα κατά των βιαστικών κινήσεων στις μειώσεις επιτοκίων», «δείχνοντας» πως είναι αβέβαιο το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής από τον Ιούλιο και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: