Γιατί η ψηφιακή επανάσταση έγινε το μυστικό της επιτυχίας του CEO της L’Oreal

Γιατί η ψηφιακή επανάσταση έγινε το μυστικό της επιτυχίας του CEO της L’Oreal
epa06217992 (FILE) - View of L'Oreal sign in Paris, France, 16 February 2010 (reissued 21 September 2017). According to media reports, French businesswoman Liliane Bettencourt, the heiress of cosmetics giant L'Oreal and daughter of the company's founder, has died on 21 September 2017. Bettencourt was also considered the richest woman in the world, according to a Forbes rating. She was 94. EPA/YOAN VALAT *** Local Caption *** 02035304 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χάρη στο πρωτοποριακό όραμα του Jean-Paul Agon, η L’Oréal μετετράπη σε μια επιχειρηματική «ατμομηχανή» στον κλάδο της ομορφιάς, με έσοδα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

της Susie Gharib

Ο Jean-Paul Agon θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη. Βετεράνος στην L’Oréal, τη μεγαλύτερη εταιρία καλλυντικών στον κόσμο, ήταν ένας από τους πρώτους στον κλάδο της ομορφιάς που συνειδητοποίησε τις ευκαιρίες του ψηφιακού κύματος και το υιοθέτησε ολόψυχα. Και μεταμόρφωσε τη L’Oréal σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει πρωταθλήτρια του «νέου κόσμου της τεχνολογίας ομορφιάς».

«Η ψηφιακή επανάσταση ήταν μια φανταστική αλλαγή», λέει ο Agon. «Από την αρχή, την είδα ως μια μεγάλη ευκαιρία. Σκέφτηκα ότι θα μεταμόρφωνε, προς το καλύτερο, τη σχέση με τους καταναλωτές. Θα έβαζε τους καταναλωτές στο επίκεντρο της σύλληψης και της ανάπτυξης του προϊόντος. Σκέφτηκα επίσης ότι θα ήταν μια απίστευτη ευκαιρία για να αναπτυχθούμε ταχύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Και αυτό ακριβώς συνέβη».

Χάρη στο πρωτοποριακό όραμα του Agon, η L’Oréal μετετράπη σε μια επιχειρηματική «ατμομηχανή» στον κλάδο της ομορφιάς, με έσοδα 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία της εξασφάλισαν μια θέση στη λίστα Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η επιθετική είσοδος στην Κίνα, με το λανσάρισμα μιας ευρείας γκάμας εμπορικών σημάτων πολυτελείας και μαζικής αγοράς – από τη Maybelline έως τη Lancome -, ανέδειξε την εταιρεία με έδρα το Παρίσι στη νούμερο 1 εταιρεία ομορφιάς στην ασιατική χώρα.

Ο Agon λέει στο Fortune ότι θα συνταξιοδοτηθεί όταν γίνει 65 χρονών, καθώς αυτή είναι η υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης στη L’Oréal. Όμως, προς το παρόν, στα 62 του, δεν του αρέσει να μιλάει για συνταξιοδότηση· αντιθέτως, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα αυτό που πρέπει να κάνω».

Ο ίδιος λέει ότι το διοικητικό συμβούλιο της L’Oréal θα επιλέξει τον διάδοχό του. Πεποίθησή του είναι ότι σύντομα μια γυναίκα θα ηγηθεί του γίγαντα των καλλυντικών. Ο Agon είναι υπερήφανος για την προώθηση των γυναικών στον χώρο εργασίας υπό την ηγεσία του – το 50% των εκτελεστικών στελεχών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες. «Πολύ σύντομα μια γυναίκα θα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της L’Oréal», προβλέπει ο Agon. «Δεν ξέρω αν θα είναι η επόμενη CEO ή η μεθεπόμενη, αλλά θα γίνει σύντομα».