Γιατί οι startups δεν μπορούν να βρουν επενδυτές

Γιατί οι startups δεν μπορούν να βρουν επενδυτές

Και τι να κάνουν για να βρουν.

Ένας απ’ τους πιο υψηλούς στόχους που θέτει μια νεοφυής επιχείρηση είναι η χρηματοδότηση. Τα χρήματα που θα μπορέσουν να σηκώσουν θα σημάνουν και την έναρξη της δραστηριότητας τους.

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης – αυτό σημαίνει πώς πρέπει να βρουν και τους κατάλληλους επενδυτές.

Η απόφαση αυτή είναι μείζονος σημασίας. Θα δημιουργηθεί μια σχέση που πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι οι επενδυτές επενδύουν τόσο σε σας όσο και στην εταιρεία.

Πότε είναι, λοιπόν, η καταλληλότερη ώρα για να κάνει μια εταιρεία κίνηση να βρει επενδυτή; Ο Promise Phelon, CEO της TapInfluence δίνει τη δική του απάντηση στο αμερικανικό Fortune.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, οι επενδυτές παρέχουν καθοδήγηση και δίνουν feedback, και θα επωφεληθείτε από την εμπειρία που έχουν στον κλάδο των επιχειρήσεων. Οι επενδυτές σας θα είναι μαζί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα είναι εκεί για να σας βοηθήσουν στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της επιχείρησης σας. Αλλά οι σχέσεις αυτές δεν έρχονται εύκολα, παίρνουν χρόνο για να αναπτυχθούν.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Phelon οι επιχειρηματίες δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να χρειαστούν τα χρήματα για να αρχίσουν να ψάχνουν επενδυτή. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη στιγμή για να βρουν επενδυτές είναι ακριβώς όταν δεν χρειάζεστε τα χρήματά τους. Οι καλύτεροι επενδυτές θέλουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επιχείρησής σας με την πάροδο του χρόνου για να δουν τα ρίσκο που τυχόν συνεπάγονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επαφή και η εύρεση ενός επενδυτή είναι πιο δύσκολη για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις: η ανάπτυξη μιας πορείας παίρνει το χρόνο.

Αντί να βιαστεί κάποιος επιχειρηματίας να βρει έναν επενδυτή την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να περιμένει για να χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις με τους δυνητικούς επενδυτές, αποδεικνύοντας το πάθος, την ακεραιότητα, και τη δέσμευση για την εταιρεία του.

Ο χρόνος αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, να δουν και οι δύο πλευρές κατά πόσον ή όχι μπορούν να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν όλοι στους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της εταιρείας σας.