Γιατί η Τουρκία έριξε πρόστιμο 37,2 εκατ. δολαρίων στην Meta;

Γιατί η Τουρκία έριξε πρόστιμο 37,2 εκατ. δολαρίων στην Meta;
ANKARA, TURKIYE - AUGUST 29: In this photo illustration, logo of “Metaâ€? is displayed on mobile phone and computer screen in Ankara, Turkiye on August 29, 2023. Mustafa Ciftci / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Για την την κοινή χρήση δεδομένων στις πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads.

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών (37,20 εκατ. δολάρια) στην Meta την Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση δύο ξεχωριστών ερευνών σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων στις πλατφόρμες Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads.

Το συμβούλιο ξεκίνησε έρευνα κατά της Meta τον Δεκέμβριο για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού με τη σύνδεση των πλατφορμών Threads και Instagram. Το συμβούλιο επέβαλε τον Μάρτιο προσωρινό μέτρο στη Meta με σκοπό να εμποδίσει την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ των δύο αυτών πλατφορμών.

Η Meta δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει προσωρινά το Threads στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με την προσωρινή διαταγή.

Το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επέβαλε πρόστιμο 898 εκατομμυρίων λιρών για τη διαδικασία συμμόρφωσης και τις έρευνες που ξεκίνησαν στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp, καθώς και πρόσθετο πρόστιμο 336 εκατομμυρίων λιρών για ξεχωριστή έρευνα στο Threads.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χρήστες θα μπορούν να συγχωνεύουν προσωπικά δεδομένα μεταξύ Facebook, Instagram και WhatsApp με τη δική τους συγκατάθεση και θα ενημερώνονται για τη χρήση δεδομένων, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.Οι χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις τους αργότερα, αν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας ένα «κέντρο λογαριασμών» στις πλατφόρμες, αναφέρεται.

Τον Ιανουάριο, το συμβούλιο επέβαλε επίσης πρόστιμο 160.000 δολαρίων ανά ημέρα στη Meta, επειδή δεν παρείχε επαρκή τεκμηρίωση στο πλαίσιο άλλης προηγούμενης έρευνας. Είχε επίσης επιβάλει ημερήσιο πρόστιμο 4,8 εκατομμυρίων λιρών ανά ημέρα τον Μάρτιο για ένα μήνυμα ειδοποίησης σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων.

Και οι δύο αυτές κυρώσεις έληξαν στις 3 Μαΐου.

Το 2022, το συμβούλιο αποφάσισε επίσης να επιβάλει πρόστιμο 346,72 εκατ. λιρών στη Meta για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: