Γιατί οι Βρετανοί αθλητές μποϊκοτάρουν τα social media

AFP

Οι τρεις Βρετανοί οδηγοί της Formula 1, με επικεφαλής τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον, στάθηκαν σήμερα δίπλα σε κορυφαίους αθλητικούς φορείς, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, στο μποϊκοτάζ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να διαμαρτυρηθούν για διαδικτυακή κακοποίηση.

Κατηγορούν το Twitter για απαράδεκτη αντιμετώπιση

Η εκστρατεία με επικεφαλής το ποδόσφαιρο έχει συγκεντρώσει δυναμική, εξαπλώνεται από συλλόγους και πρωταθλήματα σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς στο τένις, το κρίκετ, το ράγκμπι και την ποδηλασία.

Η UEFA δήλωσε ότι θα παραμείνει σιωπηλή στις πλατφόρμες της, ξεκινώντας από σήμερα (17:00)

«Για να είμαι αλληλέγγυος με την ποδοσφαιρική κοινότητα, θα κλείσω τα social media μου αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Χάμιλτον, μοναδικός μαύρος οδηγός της F1, στο Instagram όπου έχει 22 εκατομμύρια ακολούθους.

«Δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία μας για οποιαδήποτε κακοποίηση, διαδικτυακά ή όχι, και για πολύ καιρό ήταν εύκολο για λίγους να διοχετεύουν μίσος. Μπορεί ένα μποϊκοτάζ μπορεί να μην επιλύσει αυτό το ζήτημα από τη μια μέρα στην άλλη, όμως πρέπει να ζητήσουμε μία αλλαγή, ακόμη και όταν φαίνεται σαν ένα σχεδόν αδύνατο έργο», πρόσθεσε ο οδηγός της Mercedes, ο οποίος αγωνίζεται στην Πορτογαλία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο 21χρονος Λάντο Νόρις της McLaren, ο οποίος υπέστη κατάχρηση από online troll και έχει ένα εκατομμύριο οπαδούς στο Twitter, δήλωσε ότι υποστήριζε επίσης το μποϊκοτάζ. Ωστόσο, η McLaren είπε ότι η ομάδα δεν σκοπεύει να κάνει μποϊκοτάζ.

Ο 23χρονος Γουίλιαμς Τζορτζ Ράσελ, είπε ότι είναι καιρός για μια αλλαγή.

«Υπάρχει πάρα πολύ διαδικτυακή κακοποίηση, μίσος, αρνητικότητα, ρατσισμός που είναι απλώς ανεπιθύμητη», είπε. «Νόμιζα ότι είναι καθήκον μας να ευαισθητοποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο στον αθλητισμό.»

Και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ στο «παιχνίδι»

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/04) ότι θα συμμετάσχει κι ίδιος στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ των κοινωνικών δικτύων, που ξεκίνησαν οι σύλλογοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις ρατσιστικές προσβολές που υπέστησαν οι ποδοσφαιριστές τους.

«Ως πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας, συμμετέχω σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα το σαββατοκύριακο», δήλωσε στο Twitter ο 38χρονος πρίγκιπας, δεύτερος στη διαδοχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Το περασμένο Σάββατο (24/04), οι αγγλικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν το συνολικό αποκλεισμό απ’ τα κοινωνικά δίκτυα της αγγλικής ομοσπονδίας, της Premier League και των ομάδων δεύτερης κατηγορίας, μαζί με τη γυναικεία Super League, από τις 14:00 της Παρασκευής (30/04) έως και τις 22:59 της Δευτέρας (03/05).

Αυτή η δράση –στην οποία θα συμμετάσχει όπως ενημέρωσε και η UEFA- κατά την οποία όλοι οι φορείς του αγγλικού ποδοσφαίρου» θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, το Twitter και το Instagram», έρχεται «…ως απάντηση στη συνεχιζόμενη και συνεχή κακοποίηση που δέχονται στο διαδίκτυο παίκτες και πολλά άλλα άτομα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο», διευκρίνισε το η αγγλική ομοσπονδία.

Στις 11 Φεβρουαρίου, σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ και τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αξιωματούχοι του αγγλικού ποδοσφαίρου ζήτησαν δράση «για λόγους απλής ανθρώπινης ευπρέπειας». Το Twitter, ωστόσο, απάντησε ότι δεν σκοπεύει να λογοκρίνει σχόλια από ανώνυμους λογαριασμούς.