Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε VPN;

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε VPN;
Photo: pixabay.com
Πώς το VPN εξασφαλίζει σωστή και ασφαλή χρήση δεδομένων.

Το ζήτημα της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο σημαντικό για τους χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών με το πέρασμα των χρόνων. Δεν είναι όμως το μοναδικό: παράλληλα, η διαδικτυακή ασφάλεια γίνεται σοβαρό θέμα, καθώς οι κακόβουλες επιθέσεις σε προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα γίνονται συχνά θέμα της επικαιρότητας.

Αν και αυτά τα φαινόμενα κάποτε απασχολούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις και τους ειδικούς στην πληροφορική, πλέον έχουν γίνει γνωστά και σε κάθε χρήστη του internet. Ως αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων, όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι σε όλο το μήκος και πλάτος του πλανήτη, χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως το VPN για να εξασφαλίσουν την σωστή και ασφαλή χρήση των δεδομένων τους. Τι είναι όμως ακριβώς το VPN;

Πηγή εικόνας

Το VPN (Virtual Private Network) είναι ουσιαστικά ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο, δηλαδή μια τεχνολογία, που σας επιτρέπει να κρύψετε ευαίσθητα δεδομένα (όπως η διεύθυνση IP σας και το ιστορικό σας) από αδιάκριτα βλέμματα. Το δίκτυο αυτό λειτουργεί όπως ακριβώς ένας μεσάζοντας: όλες σας οι κινήσεις περνούν κρυπτογραφημένες μέσα από έναν ενδιάμεσο server, τον οποίο σας παρέχει κάποια διαδικτυακή υπηρεσία. Παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για να το χρησιμοποιήσετε στην πράξη.

  • Εξασφαλίζετε την ανωνυμία σας σε δημόσια δίκτυα

Πηγή εικόνας

Εάν συνηθίζετε να συνδέεστε στο internet από δημόσια δίκτυα όπως αυτά που σας προσφέρουν καφετέριες, βιβλιοθήκες και αεροδρόμια, είναι πιθανό να εκτίθεστε σε κινδύνους. Το ιστορικό των ιστοσελίδων που επισκεφθήκατε, αλλά και κωδικοί που χρησιμοποιείτε για το email σας ή για το online banking, είναι πιθανό να φτάσουν σε χέρια τρίτων. Χρησιμοποιώντας ένα VPN σε δημόσια Wi-Fi, μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας.

  • Έχετε πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες

Πολλές δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το Netflix και το Youtube, έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς για κάποιο μέρος του περιεχομένου τους. Ένα VPN μπορεί να σας δώσει πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο, αποκρύπτοντας τη γεωγραφική τοποθεσία από την οποία έχετε συνδεθεί. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε ταινίες και σειρές οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, ή σε οποιαδήποτε χώρα από την οποία συνδέεστε.

  • Αποφεύγετε τις στοχευμένες διαφημίσεις

Πηγή εικόνας

Σας έχει τύχει ποτέ να ψάχνετε να αγοράσετε ένα συγκεκριμένο προϊόν, όπως παπούτσια, και μετά να βλέπετε συνεχώς στο feed σας στα social media διαφημίσεις για παπούτσια; Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει επειδή τα δεδομένα της περιήγησης σας στο internet είναι προσβάσιμα, αφού δεν είναι κρυπτογραφημένα. Ωστόσο, οι στοχευμένες διαφημίσεις είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε έχοντας ένα VPN, αφού τα δεδομένα από τις αναζητήσεις σας γίνονται ανώνυμα μέσω της υπηρεσίας, και επομένως οι άλλες ιστοσελίδες και εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

  • Εξοικονομείτε χρήματα

Πηγή εικόνας

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι στις διαδικτυακές αγορές , οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία από την οποία συνδέεστε. Εάν θέλετε να αγοράζετε προϊόντα και υπηρεσίες φθηνότερα, ένα VPN μπορεί να σας βοηθήσει – παράλληλα, κάνοντας σας ανώνυμο, δεν επιτρέπει στις ιστοσελίδες να ανεβάζουν τις τιμές εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του είναι στην αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

  • Συνδέεστε σε απομακρυσμένα δίκτυα όπως αυτό της δουλειάς ή του σπιτιού σας

Πηγή εικόνας

Έχοντας διαβάσει όλα αυτά, πιθανόν να αναρωτιέστε αν η χρήση VPN είναι νόμιμη… Και όμως δεν υπάρχει τίποτα παράνομο: αντιθέτως, η δυνατότητα που δίνει το VPN να συνδέεστε σε απομακρυσμένα δίκτυα, το έκανε πολύ δημοφιλές σε μεγάλες επιχειρήσεις την περίοδο 2020-21, καθώς οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της εταιρείας για την οποία εργάζονται.

Πηγή εικόνας

Συνοψίζοντας, θυμηθείτε ότι με τη χρήση αυτής της υπηρεσίας μπορείτε να προστατευθείτε από κακόβουλους χρήστες που πιθανόν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας, όσο και από εφαρμογές που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις. Ακόμη, το VPN σας δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο όπως ταινίες και σειρές που δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα που βρίσκεστε.

Τέλος, η εγκατάσταση και η χρήση ενός VPN δεν είναι κάτι περίπλοκο: κάθε υπηρεσία που παρέχει ένα τέτοιο εικονικό δίκτυο προσφέρει αναλυτικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε βήμα-βήμα. Επομένως, είτε το χρειάζεστε για τη δουλειά είτε για προσωπική σας χρήση, το Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο μπορεί εύκολα να προστατεύσει την ανωνυμία και την ιδιωτικότητά σας, χωρίς να χρειάζεται προχωρημένες γνώσεις για να το χρησιμοποιήσετε.