Γιατί κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα

Γιατί κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα "ανησυχούν", εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Ντομπρόφσκις.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα «ανησυχούν» και αναρωτιούνται για το μέλλον τους στη χώρα: αυτή την προειδοποίηση έκανε σήμερα από το Πεκίνο ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο Ντομπρόφσκις έκανε τις δηλώσεις αυτές σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου Tsinghua του Πεκίνου στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στη χώρα με την ευκαιρία του Οικονομικού και Εμπορικού Διαλόγου μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανησυχούν για την κατεύθυνση που παίρνει η Κίνα», επεσήμανε ο επίτροπος και «πολλές από αυτές διερωτώνται για τη θέση τους σε αυτή τη χώρα» εξαιτίας «ενός περισσότερο πολιτικοποιημένου εμπορικού περιβάλλοντος».

Ο Ντομπρόφσκις αναφέρθηκε στους νόμους για την εθνική ασφάλεια που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην Κίνα.

«Η νέα νομοθεσία για τις σχέσεις με το εξωτερικό και η νέα εκδοχή του νόμου κατά της κατασκοπείας ανησυχούν επίσης πολύ την επιχειρηματική μας κοινότητα», υπογράμμισε, διότι «η αμφισημία τους αφήνει μεγάλα περιθώρια για ερμηνεία».

Πρόσφατη ετήσια έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα: οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα είναι αντιμέτωπες με ένα «ολοένα και πιο ασαφές» επιχειρηματικό κλίμα και η «ασάφεια» των κανονισμών τις εκθέτει σε περισσότερους «κινδύνους».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 11% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μετέφεραν τις επενδύσεις τους εκτός Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλοι χάνουν»

Στη διάρκεια επίσκεψής της στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα είχε ζητήσει οι κανονισμοί να είναι πιο «ξεκάθαροι».

Η αύξηση των επαφών μεταξύ των Βρυξελλών και του Πεκίνου σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ένωση φαίνεται να υψώνει τους τόνους αναφορικά με τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές, τις οποίες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει χαρακτηρίσει «δόλιες».

Ωστόσο ο Ντομπρόφσκις διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κίνα παραμένει ελκυστική για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Η ΕΕ και η Κίνα ωφελούνται και οι δύο πολύ από το άνοιγμά τους στον κόσμο», «για τον λόγο αυτό θα εξακολουθήσω να υπερασπίζομαι το άνοιγμα ως μια επικερδή στρατηγική μακροπρόθεσμα».

Όμως πλέον οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «διερωτώνται αν αυτό που πολλοί θεωρούσαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μια σχέση επικερδή για όλους, ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει μια δυναμική στην οποία όλοι θα χάνουν», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία

Παράλληλα ο Ντομπρόφσκις προειδοποίησε την Κίνα για ένα ακόμη ζήτημα που βλάπτει την εικόνα της: τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η άρνηση του Πεκίνου να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή «αμαυρώνει την εικόνα» της Κίνας, εκτίμησε.

«Υπάρχει (…) ένας κίνδυνος σε ό,τι αφορά τη φήμη της Κίνας» και αυτή η στάση «βλάπτει την εικόνα της χώρας όχι μόνο απέναντι στους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις».

«Η εδαφική ακεραιότητα ήταν πάντα μια αρχή- κλειδί για την Κίνα στη διεθνή διπλωματία» και «η Κίνα πάντα ζητούσε κάθε χώρα να είναι ελεύθερη να επιλέγει τον δικό της δρόμο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Ντομπρόφσκις.

«Οπότε είναι πολύ δύσκολο για εμάς να κατανοήσουμε τη στάση της Κίνας αναφορικά με τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, διότι παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της Κίνας», συνέχισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: