Γιατί ναυάγησε το σχέδιο συγχώνευσης Deutsche Bank με Commerzbank

Γιατί ναυάγησε το σχέδιο συγχώνευσης Deutsche Bank με Commerzbank
AppleMark
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, πρέπει να βρει άμεσα νέο σχέδιο ανάκαμψης.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank τερμάτισαν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι δύο τράπεζες.

Η ανακοίνωση των δύο τραπεζών, που επικαλέστηκαν κινδύνους στην εφαρμογή της συμφωνίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακές απαιτήσεις, έγινε κατά την έκτη εβδομάδα συνομιλιών για τη συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Ζέβινγκ, μαζί με τον επικεφαλής της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, ανακοίνωσαν πως «ύστερα από πολύ προσεκτική ανάλυση συμπεράναμε πως αυτή η συναλλαγή δεν θα δημιουργεί επαρκή οφέλη για να αντισταθμίσει τους πρόσθετους κινδύνους, τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτούνταν για μια τόσο μεγάλη συγχώνευση».

Μετά την είδηση, το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από τον κίνδυνο χρεοκοπίας αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός, ενώ η μετοχή της Commerzbank υποχωρούσε έως και 3,7%. Το Βερολίνο κοίταζε με συμπάθεια το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τραπεζικού κολοσσού από τη συγχώνευση των Deutsche Bank και Commerzbank διότι φαινόταν κατάλληλη λύση για να διατηρήσουν τη θέση τους στον τραπεζικό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης.

Ανάγκη για νέο σχέδιο ανάκαμψης

Η Deutsche Bank προχώρησε, μετά το ναυάγιο, σε υποβάθμιση των στόχων της για τα ετήσια έσοδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης να βρει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο ανάκαμψης.

Η γερμανική τράπεζα είδε τα έσοδά της το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου να υποχωρούν για έννατο διαδοχικό τρίμηνο. Τα έσοδα από πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές έκαναν βουτιά 19%, με το τρίμηνο για το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της να είναι το χειρότερο από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Tα έσοδα από διαχείριση ενεργητικού επίσης μειώθηκαν 4%, ενώ εκείνα της ιδιωτικής και εμπορικής μονάδας σημείωσαν πτώση 5%.

Τα συνολικά έσοδα της Deutsche Bank μειώθηκαν 9% στα 6,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο χάρη σε περικοπές και στο ευρύτατο σχέδιο αναδιάρθρωσης τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 48% στα 178 εκατ. ευρώ.

Η γερμανική τράπεζα εμφάνιζε δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 13,1% στα τέλη του τριμήνου.

Τα τραπεζικά σκάνδαλα

Ως κατεξοχήν συστημική τράπεζα, η Deutsche Bank έχει βρεθεί εμπλεκόμενη σε αρκετά τραπεζικά σκάνδαλα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχοντας πληρώσει συνολικά πρόστιμα 18 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Όμως, από τότε που άρχισαν οι επαφές μεταξύ των δύο τραπεζών είχαν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην πιθανότητα έως και 30.000 απολύσεων. Παράλληλα, επενδυτές της Deutsche Bank, ειδικότερα το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός BlackRock, τηρούσαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα οφέλη που θα προσέφερε μια τέτοια συγχώνευση.

Από αυτό το σημείο και έπειτα ενισχύονται τα σενάρια για τη σύναψη συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για την Deutsche Bank όσο και για την Commerzbank. Ηδη η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως διερευνά άλλα ενδεχόμενα, με τον κ. Ζέβινγκ να δηλώνει πως σύντομα θα παρουσιάσει Plan B στους μετόχους του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Εξάλλου, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων που ήθελαν την Commerzbank να συζητά συγχώνευση με την ιταλική Unicredit, αλλά και την Deutsche Bank να εξετάζει την πιθανότητα μιας συμφωνίας με την ελβετική UBS για τη δημιουργία ενός κολοσσού στην αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management)