Γιατί ο Μπάφετ ασκεί σκληρή κριτική στα hedge funds

Γιατί ο Μπάφετ ασκεί σκληρή κριτική στα hedge funds

Οι αποδόσεις είναι η αιτία…

Ο Μπάφετ αφιερώνει σχεδόν πέντε σελίδες της επιστολής του προς τους μετόχους για να ασκήσει δριμύτατη κριτική στα hedge funds. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι τα τέλη που χρεώνουν είναι πολύ υψηλά, ενώ οι αποδόσεις τους για τους επενδυτές είναι αναντίστοιχες προς τις χρεώσεις και μάλλον …μίζερες συνολικά.

«Αν και οι άνθρωποι της Wall Street διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια με υψηλότατες χρεώσεις, συνήθως αυτοί που εξασφαλίζουν τα μεγάλα κέρδη είναι οι μάνατζερ και όχι οι πελάτες» λέει ο Μπάφετ.

Εντωμεταξύ, ο γνωστός επενδυτής υποστηρίζει με στοιχεία τα λεγόμενά του, δημοσιοποιώντας τη συγκριτική απόδοση (μετά από εννέα χρόνια) ενός χαμηλού κόστους index fund S&P 500 που διαχειρίζεται η Vanguard (η επιλογή του Μπάφετ) και της μέσης απόδοσης πέντε hedge funds (η επιλογή του διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού Protégé Partners). Στο στοίχημα κάθε πλευρά έχει ποντάρει 500.000 δολάρια, και γι’ αυτό η αναμέτρηση αποκαλείται και «Στοίχημα του Ενός Εκατομμυρίου Δολαρίων».

Ύστερα από εννέα χρόνια, το index fund παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση 7,1% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πέντε funds (τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ) είναι μόλις 2,2%. Και η συνολική αύξηση του index fund όλη αυτή την περίοδο είναι 85,4%, τη στιγμή που η μέση αύξηση των πέντε κεφαλαίων είναι μόνο 22%. (Το κεφάλαιο με την καλύτερη απόδοση κινήθηκε στο 62,8%, ενώ εκείνο με τη χειρότερη κατέγραψε μια δραματικά μικρή αύξηση – μόλις 2,9%).

Και μπορεί το αποτέλεσμα του στοιχήματος να μην προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της κακής απόδοσης πολλών hedge funds, αλλά πολλοί παρατηρητές δεν περίμεναν την αντίδραση του Μπάφετ και αυτή τη δριμύτατη κριτική εκ μέρους του.

Κάπου εδώ γεννιέται το απλό ερώτημα: γιατί οι επενδυτές των hedge funds συμβιβάζονται με αυτή την πραγματικότητα υψηλών χρεώσεων και χαμηλών αποδόσεων.

Ο Μπάφετ ασχολείται και μ’ αυτό το θέμα, παραθέτοντας τα λόγια ενός συγγενή του: «Γουόρεν, δεν είναι το τι τους πουλάς, αλλά το πώς τους λες το τι τους πουλάς».

Μπάφετ: Σε ποιους δίνει ένα εκατ. δολάρια τον χρόνο, για πάντα!