Γιατί ο Γιάννης Χήτος μπήκε τώρα στην Green Cola

Γιατί ο Γιάννης Χήτος μπήκε τώρα στην Green Cola

Τα δεδομένα της συμφωνίας, ο ρόλος του γνωστού επιχειρηματία και τα σχέδια της εταιρείας εμφιαλώσεως ΕΠΑΠ.

Η στασιμότητα που επικρατεί στην αγορά των επιχειρήσεων διαταράχθηκε από δύο σημαντικά deals που ανακοινώθηκαν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Μόλις χθες, και σε συνέχεια της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen από το fund BC Partners, η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. που εμφιαλώνει και διακινεί το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ ανακοίνωσε την απόκτηση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εμφιαλώσεως ΕΠΑΠ , η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και χρήσης των προϊόντων Green Cola για την Ελλάδα και δώδεκα ακόμη αγορές του εξωτερικού. Η συμφωνία μεταξύ Green Cola Hellas Α.Ε και Γιάννη Χήτου αποτυπώθηκε με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού μετόχων, ενώ καταρτίστηκε το πρώτο 5ετές επιχειρηματικό της πλάνο, με έμφαση στην επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.

Θα υπάρξει νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο ο κ. Χήτος αναλαμβάνει τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου, με δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας.

Η είσοδος του επιχειρηματία Γιάννη Χήτου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑΠ αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας σε τρία επίπεδα: α) ενισχύοντας την ρευστότητά της, β) διευρύνοντας το δίκτυο διανομής της, αλλά και γ) ενισχύοντας το τμήμα marketing.

Άνθρωποι που παρακολουθούν από τα πρώτα βήματα την εξέλιξη του deal τονίζουν στο fortunegreece.com πως ο Γιάννης Χήτος αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ΕΠΑΠ, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των ποτών και των αναψυκτικών έχοντας ηγηθεί brands, όπως η μπύρα ΦΙΞ και το Ζαγόρι, ενώ είναι ένας άνθρωπος που σέβεται η αγορά δεδομένου ότι έχει καταγράψει πρόσφατα δύο πολύ πετυχημένα επιχειρηματικά deals στο ενεργητικό του, προηγουμένως με την Carlsberg και τώρα με την ΕΠΑΠ.

Για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, η ΕΠΑΠ δεν συνιστά μια απλή επένδυση, αλλά ένα προσωπικό στοίχημα, αφού πλέον αποκτά ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας εμφιαλώσεως, ως εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου. Επιπρόσθετα, η επιθετική στρατηγική marketing που ακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ζαγόρι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέους δρόμους προώθησης για ένα σχετικά νέο προϊόν, όπως η Green Cola.

Σε ότι αφορά στην «χρυσή» συμφωνία μεταξύ του κ. Χήτου και της διοίκησης της ΕΠΑΠ, ήταν κάτι που επετεύχθη σχετικά σύντομα καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν διήρκησαν περισσότερο από ένα μήνα. Το τίμημα για την απόκτηση του 25% αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες. Πηγές προσκείμενες στην ΕΠΑΠ αναφέρουν στο fortunegreece.com πως ο εξωστρεφής προσανατολισμός της ΕΠΑΠ και το business plan της για την διείσδυσή της σε νέες αγορές του εξωτερικού – ήδη έχει παρουσία σε 12 χώρες- έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο για την προσέγγισή της από τον Έλληνα επιχειρηματία. Στόχος είναι η σύναψη συμφωνιών με τους τοπικούς εμφιαλωτές χωρών του εξωτερικού προκειμένου η Green Cola να τοποθετηθεί σε ολοένα και περισσότερα ράφια διεθνώς.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε επίπεδο management και παραγωγής. Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία νέων προϊόντων και όχι η άμεση αύξηση της παραγωγής.

Η Ε.Π.Α.Π. Α.Ε. ιδρύθηκε στην Ορεστιάδα το 1959, από μια ομάδα τοπικών παραγωγών, με αντικείμενο δραστηριότητας την εμφιάλωση αναψυκτικών. Το 2011, το σύνολο των μετοχών της πέρασε στην κυριότητα της Green Cola Hellas A.E., βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Περικλής Βενιέρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Coca Cola Hellenic Α.Ε. H Green Cola Hellas A.E. διαθέτει βιομηχανική μονάδα στη Λεπτή Ορεστιάδας, ενώ από το 2014 έχει συνάψει συμφωνία παραχώρησης άδειας εμφιάλωσης αναψυκτικών για λογαριασμό της, με την ΕΑΣ Αργολίδας. Διαθέτει στις αγορές που δραστηριοποιείται τα δικά της σήματα – GREEN COLA, BLE, GR8, MIX & MATCH – ενώ εμφιαλώνει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλων retailers. Σύντομα, αναμένεται να λανσάρει και νέα καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αγορά αναψυκτικών.

Διαβάστε ακόμη: 

To εμπορικό «θαύμα» της Green Cola