Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στη φορολογική πολιτική

Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στη φορολογική πολιτική
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας παρακάθεται σε γεύμα που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νούμερα δείχνουν ότι όσο οι φόροι αυξάνονται, τόσο μειώνονται τα έσοδα.

“Κόκκινη κάρτα” στην πολιτική επιλογή της αύξησης των φόρων έναντι των στοχευμένων περικοπών δαπανών, βγάζει ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με την ετήσια έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική. Μάλιστα, όπως τη χαρακτηρίζει, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις και το γεγονός ότι η χώρα έχει τον 4ο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην ΕΕ, η τρύπα των πραγματικών εισπράξεων από το ποσό που θα έπρεπε να εισπράττεται φθάνει στο 34% για την Ελλάδα, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται σε 15,2%.

Τα έσοδα του ΦΠΑ βαίνουν μειούμενα ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της αναποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών.

Πάντως, όπως σημειώνεται, στο διάστημα μεταξύ του Οκτωβρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν επηρεαστεί θετικά από την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω της επιβολής των capital controls.

Πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη επιχειρηματικότητα φέρνουν, σύμφωνα με την έκθεση, οι αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα, των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των φορολογικών συντελεστών στις προσωπικές επιχειρήσεις και η αλλαγή στη φορολόγηση των επενδύσεων.

Επιπλέον, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, που σήμερα διαμορφώνεται στο 39,3%, πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 35,9%.