Γιατί ο Ντράγκι βάζει στον «πάγο» τη φθηνή ρευστότητα

Γιατί ο Ντράγκι βάζει στον «πάγο» τη φθηνή ρευστότητα

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε απαντητική επιστολή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

«Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση διαπραγματεύσιμων αξιών που έχει εκδώσει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο του προγράμματος (PSPP) δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή», απάντησε συγκεκριμένα o Μάριο Ντράγκι.

H Ελλάδα πρέπει να περάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της από την ΕΚΤ πριν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα. Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τους δανειστές της χώρας, καθιστώντας δύσκολη μία τέτοια ανάλυση.

Η σύνδεση της βιωσιμότητας του χρέους με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βάζει εμπόδια και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς το Μαξίμου ποντάρει στην επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές θεωρώντας ότι αυτή θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα προκαλώντας πολλαπλά οφέλη.

Επομένως, μια καθυστέρηση στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακυρώνει τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή στις αγορές, ιδίως όταν κλειδί για τις εξελίξεις καθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Ντράγκι συνδυάζει τις αποφάσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα και την εκτίμησή του για τη βιωσιμότητα του χρέους με το πότε και αν θα ανάψει η ΕΚΤ πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ανώτερες κυβερνητικές πηγές δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα από τις προθέσεις Ντράγκι, τις οποίες ερμηνεύουν ως προσπάθεια της ΕΚΤ να καλυφθεί πίσω από τις αποφάσεις του Ταμείου για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα, ή την αποχώρησή του από αυτό.

Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δική της έκθεση αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι θεωρούν πως εφόσον το Ταμείο παραμείνει αυτό θα σημαίνει ότι έχει αναγνωρίσει πως το χρέος είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Αθήνα και μετά το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να συντάξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον.

Εξ αυτού του λόγου το Μαξίμου επιμένει στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος πριν από τα τέλη του 2016, κάτι που επισημαίνει σε όλους τους τόνους και ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα στην τελευταία συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός («Real») άφησε να εννοηθεί ότι εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα οι εκλογές στη Γερμανία, δεν πρέπει να βάλουν φρένο στις αποφάσεις της ΕΕ για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.