Γιατί ο Όλαφ Σολτς είναι σε δεινή θέση για την Ελλάδα

Γιατί ο Όλαφ Σολτς είναι σε δεινή θέση για την Ελλάδα
epa06674264 Olaf Scholz, Germany's Federal Finance Minister and acting chairman of the Social Democratic Party (SPD), presents the Customs Report 2017 in Berlin, Germany, 17 April 2018. In 2016, customs had withdrawn fake goods worth 180 million euro and 120 million cigarettes. In addition, staff for the fight against money laundering and terror financing had been significantly strengthened in 2017. EPA/HAYOUNG JEON

Θα πει «ναι» στις ελαφρύνσεις ο Όλαφ Σολτς; Τι αναφέρει το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ο τύπος της Γερμανίας.

«Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, θα συζητήσει για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Την Παρασκευή και ειδικότερα στο λεγόμενο “Washington Group” πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα του τι θα γίνει με την Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς από εμάς», δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πιθανό περιεχόμενο διαπραγμάτευσης όπως αναφέρει η ελβετική ιστοσελίδα www.finanzen.ch, επικαλούμενη πληροφορίες του Dow Jones Newswires.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται αναλυτικά στην καθοριστική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group την ερχόμενη Παρασκευή στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Στην άτυπη συνάντηση συμμετέχουν η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ΕΜΣ και οι υπ. Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και ο γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς: «Μέχρι σήμερα» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, «ο Όλαφ Σολτς κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Όμως ο χρόνος πιέζει. Την Παρασκευή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καθοριστική προεργασία έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στις 27 Απριλίου στο Eurogroup, από το οποίο αναμένεται μια ξεκάθαρη ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση το ΔΝΤ θα συμμετάσχει εν τέλει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με 1,6 δις ευρώ.

Στη συνάντηση των διαπραγματευτών του Washington Group στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη υπήρχαν ήδη στο τραπέζι διάφορες προτάσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Μια από αυτές θα συζητηθεί και στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων 9,5 δις ευρώ, που προμηθεύτηκε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών τίτλων SMP. Με την εμπρόθεσμη επαναγορά ομολόγων χάρη σε διαθέσιμους πόρους του ΕΜΣ ύψους 46 δις ευρώ η Αθήνα θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά τα επόμενα χρόνια».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι ο Όλαφ Σολτς έχει περιέλθει σε δεινή θέση, όπως και παλαιότερα ο προκάτοχός του Β. Σόιμπλε. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα των ελαφρύνσεων, έτσι ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. Aπό την άλλη γνωρίζει ότι oι παραχωρήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες, μιας και η χορήγηση ελαφρύνσεων κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι στη Γερμανία. Κυρίως οι συντηρητικοί βουλευτές είναι εκείνοι που απορρίπτουν τις ελαφρύνσεις. Μέχρι στιγμής κανένας βουλευτής δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια στο ζήτημα. Οι βουλευτές θα πρέπει ωστόσο να ανοίξουν σύντομα τα χαρτιά τους γιατί πιθανότατα,το καλοκαίρι θα διεξαχθεί ψηφοφορία στη γερμανική βουλή με αντικείμενο τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Στον Όλαφ Σολτς λοιπόν απομένουν μόνο μερικές μέρες για να ξεκαθαρίσει και δημόσια τη στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Την Παρασκευή οι εταίροι στο Washington Group περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις του. Και το ιδανικό είναι να προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις».

Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Dow Jones Newswires