Γιατί ο πολυ-δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Zoom είναι εκνευρισμένος: «Ντρέπομαι πραγματικά και ρίχνω το φταίξιμο στον εαυτό μου»

Γιατί ο πολυ-δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Zoom είναι εκνευρισμένος: «Ντρέπομαι πραγματικά και ρίχνω το φταίξιμο στον εαυτό μου»
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Όλοι χρησιμοποιούν το Zoom – αλλά πόσο το θέλει αυτό η ίδια η εταιρεία; Η εταιρεία, που εν μέσω της πανδημίας έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία μεταξύ των επιχειρηματικών χρηστών, καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους καταναλωτές.

του Michal Lev-Ram

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες ονειρεύονται να έχουν μια απρόσμενη εισροή νέων χρηστών. Όμως, για τον Eric Yuan, τον 50χρονο ιδρυτή και CEO της Zoom, η ανάγκη προσθήκης 90.000 σχολείων στην πλατφόρμα έχει μετατραπεί μάλλον σε εφιάλτη. «Νομίσαμε ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τις ομάδες IT τους, αλλά κάναμε λάθος» είπε σε συνέντευξή του στο Fortune. «Είναι σαν να έχουμε πάρει τη θέση και τον ρόλο της ομάδας IT τους».

Είναι δύσκολο να νοιώσεις …οίκτο για την κατάστασή του. Εξάλλου, ο ίδιος είναι ένας πολυ-δισεκατομμυριούχος και ηγείται μιας από τις λίγες εταιρείες που είδαν τις προοπτικές τους να βελτιώνονται ραγδαία ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκνευρισμός του είναι κατανοητός. Ένας μήνας πέρασε από τότε που ο Yuan έδωσε εντολή στους 2.500 υπαλλήλους της εταιρείας να αρχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι – 12 μέρες προτού επιβληθεί το lockdown στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Στις εβδομάδες που μεσολάβησαν, και καθώς ο Covid-19 εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, η δημοφιλία της εταιρείας εκτοξεύτηκε. Η φράση ‘τα λέμε στο zoom’ είναι πλέον ο βασικός τρόπος για να πεις σε κάποιον ότι θα τον συναντήσεις, είτε είσαι δάσκαλος yoga, είτε διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία του Fortune 500.

Οι χρήστες του Zoom αυξήθηκαν από 10 εκατομμύρια ημερησίως τον Δεκέμβρη σε 200 εκατομμύρια τον Μάρτιο. Η τιμή της μετοχής είναι αυξημένη κατά 80% σε ετήσια βάση, που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αγγίζει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας, όμως, έχει φέρει στην επιφάνεια κάποιες μεγάλες προκλήσεις. Η ευκολία χρήσης από πλεονέκτημα τείνει να μεταβληθεί σε μειoνέκτημα. Επειδή από προεπιλογή δεν απαιτείται ο ορισμός κωδικού σε μια συζήτηση – αλλά πρέπει να το επιλέξει σαν επιλογή ο χρήστης – πληθαίνουν οι εισβολές απρόσκλητων και συχνά κακόβουλων επισκεπτών σε ιδιωτικές συναντήσεις.

Επίσης, το Zoom έχει αναδειχθεί σε στόχο των χάκερ, αναγκάζοντας την εταιρεία να επιδιορθώνει λογισμικό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε απομακρυσμένους χρήστες να ελέγχουν τις κάμερες άλλων χρηστών.

Διαβάστε σχετικά: Οι συνομιλίες στο Zoom παραβιάζονται συνεχώς. Πώς θα αποτρέψετε το «Zoom bombing»

Η έκρηξη της δημοφιλίας δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι της Zoom ανέμεναν. Εξάλλου, εδώ και μια δεκαετία εστίαζε σε εταιρικούς χρήστες και όχι στις μάζες. Πλέον, ο Yuan τονίζει πόσο λυπάται για τα προβλήματα αυτά. «Ντρέπομαι πραγματικά και ρίχνω το φταίξιμο στον εαυτό μου». Ο ίδιος προσθέτει περισσότερες λειτουργίες, όπως η υποχρεωτική προστασία των συναντήσεων με τη χρήση κωδικού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα κάνει λιγότερο απλή τη χρήση της πλατφόρμας.

«Σίγουρα θα έχει κάποια επίδραση» καταλήγει ο Yuan. «Αλλά πρέπει να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου».