Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Charlie Munger, ο πιο στενός συνεργάτης του Warren Buffett

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Charlie Munger, ο πιο στενός συνεργάτης του Warren Buffett
Photo: REUTERS
«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε να αποκτήσει το μέγεθος που έχει τώρα χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Charlie», ανέφερε ο Warren Buffett

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πιο στενός συνεργάτης του Warren Buffett και αντιπρόεδρος της Bershire Hathaway Charlie Munger.

«Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε να αποκτήσει το μέγεθος που έχει τώρα χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Charlie», ανέφερε ο Buffett.

Εκτός από αντιπρόεδρος της Berkshire, ο Munger ήταν δικηγόρος, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας.

Σύμφωνα με τον CNBC, στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό τεράστιο, αλλά πολύ μικρότερο από την περιουσία του Buffett, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Munger, ο οποίος φορούσε χοντρά γυαλιά, είχε χάσει το αριστερό του μάτι λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη το 1980.

Ο Munger ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wesco Financial από το 1984 έως το 2011, όταν η Berkshire αγόρασε τις μετοχές της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας του με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Ο Buffett πιστώνει στον Munger ότι διεύρυνε την επενδυτική του στρατηγική, εντοπίζοντας υποτιμημένες εταιρείες και μετοχές.

Σημείο αναφοράς ήταν το γεγονός πως ο Munger κατάφερε να πείσει τον Buffett να εξαγοράσει την εταιρεία See’s Candies για 25 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η εταιρεία παραγωγής γλυκών από την Καλιφόρνια είχε κέρδη προ φόρων μόλις περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια εκείνη τη χρονιά.

Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Berkshire. «Μου εμφύτευσε την ιδέα να αγοράζω καλές εταιρείες σε πολύ φθηνές τιμές» είπε ο Buffett για τον Munger στο CNBC τον Μάιο του 2016.

Όπως ο φίλος και συνάδελφός του, ο Munger ήταν πηγή σοφίας στις επενδύσεις και στη ζωή. Και όπως ένας από τους ήρωές του, ο Benjamin Franklin, εκτός από διορατικός είχε και χιούμορ.

«Έχω έναν φίλο που λέει ότι ο πρώτος κανόνας του ψαρέματος είναι να ψαρεύεις εκεί που είναι τα ψάρια.Ο δεύτερος κανόνας του ψαρέματος είναι να μην ξεχνάτε ποτέ τον πρώτο κανόνα. Έχουμε καταφέρει να ψαρεύουμε εκεί που είναι τα ψάρια», είπε ο τότε 93χρονος Munger στους μετόχους της Berkshire το 2017.