Γιατί οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς κατέθεσαν αγωγή κατά της Binance

Γιατί οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς κατέθεσαν αγωγή κατά της Binance
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι οικογένειες κατηγορούν το ανταλλακτήριο…ότι παρέχει μηχανισμό χρηματοδότησης στη Χαμάς

Αγωγή κατά της Binance υπέβαλαν οικογένειες των ομήρων της Χαμάς, κατηγορώντας το ανταλλακτήριο πως παρέχει μηχανισμό χρηματοδότησης στην οργάνωση. 

Η μήνυση, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη, κατονομάζει επίσης το Ιράν και τη Συρία, και θα μπορούσε να προκαλέσει χείμαρρο αγωγών.

Ανάμεσα στους ενάγοντες είναι μέλη της οικογένειας Raanan. Υπενθυμίζεται πως η Judith Raanan και η κόρη της, Natalie, απήχθησαν και κρατήθηκαν στη Γάζα πριν ελευθερωθούν σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Οκτώβριο.  

Στο κείμενο της αγωγής αναφέρεται ότι η Binance επεξεργάστηκε πολυάριθμες συναλλαγές χάριν της Χαμάς μεταξύ 2017 και 2023, «παρέχοντας ένα μυστικό εργαλείο χρηματοδότησης που η εταιρεία απέκρυψε σκόπιμα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ».

Η εταιρεία και ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Chengpeng Zhao παραδέχθηκαν πέρυσι ενοχή για παραβιάσεις της νομοθεσίας των ΗΠΑ κατά του ξεπλύματος χρήματος, ενώ συμφώνησαν να πληρώσουν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα.

«Για χρόνια, η Binance εσκεμμένα παρέβλεπε τη χρήση της πλατφόρμας της από παράνομους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, αποτυγχάνοντας να προβεί σε δέουσα επιμέλεια», ανέφερε η αγωγή.

Οι ενάγοντες επίσης προσθέτουν: «Η Binance έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τους χρήστες που συνδέονται με τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες από ρυθμιστικό έλεγχο, ειδικά αν ήταν «VIP χρήστες που απέφεραν τεράστια κέρδη για την Binance».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: