Γιατί το bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 150% φέτος – Τι κοινό έχει με τις κατσαρίδες

Γιατί το bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 150% φέτος – Τι κοινό έχει με τις κατσαρίδες
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Δεν υπάρχει εγγύηση εξολόθρευσης…  

Το να τις αποκεφαλίσεις δεν έχει αποτέλεσμα: οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν άνευ κεφαλής ακόμη και μια εβδομάδα. 

Το να χτυπήσεις επίσης δεν αποτελεί «εγγύηση» εξολόθρευσης: οι εύκαμπτοι εξωσκελετοί τους μπορούν να λυγίσουν για να «χωρέσουν» έως και 900 φορές το σωματικό τους βάρος.

Ούτε το να τις ξεπλύνετε στην τουαλέτα είναι λύση: ορισμένα είδη μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για περισσότερο από μισή ώρα.

Για τους περισσότερους, οι κατσαρίδες είναι ένα ανεπιθύμητο παράσιτο. Η παρουσία τους γίνεται ακόμη πιο ενοχλητική, γιατί είναι άφθαρτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ρυθμιστικές αρχές αλλά και πλείστοι όσοι χρηματοδότες θα περιέγραφαν τα κρυπτονομίσματα ως κατσαρίδες… δηλαδή ως ανεπιθύμητα παράσιτα.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να ξεπλύνουν χρήματα. 

Οι τρομοκράτες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν πληρωμές. Οι χάκερ απαιτούν λύτρα σε bitcoin. Πολλά κρυπτονομίσματα δημιουργούνται απλά έτσι ώστε οι κατασκευαστές τους να κερδοσκοπήσουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κλάδος φαίνεται επίσης να είναι άφθαρτος. Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνετρίβησαν από τα υψηλότερα επιτόκια το 2022. 

Το κεφάλι της αγοράς έχει κοπεί: οι Changpeng Zhao και Sam Bankman-Fried, οι ιδρυτές των μεγαλύτερων και των δεύτερων μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων στον κόσμο, τώρα περιμένουν και οι δύο καταδίκη για οικονομικά εγκλήματα.

Οι ρυθμιστικές αρχές καταπολεμούν. 

Ωστόσο, η κρυπτογράφηση όχι μόνο επιβίωσε, αλλά εκτινάχθηκε και πάλι στα ύψη: στις 11 Δεκεμβρίου το bitcoin σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο ετών, στις σχεδόν 45.000 δολ., από μόλις 16.600 $ στην αρχή του έτους.

Τι συμβαίνει; Το μυστικό… αφθαρσίας των κρυπτονομισμάτων κρύβεται στην τεχνολογία. 

Το Bitcoin, το ethereum και άλλα νομίσματα δεν είναι εταιρείες – δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν και να κλείσουν.

Χρησιμοποιούν blockchains, τα οποία διατηρούν μια βάση δεδομένων συναλλαγών. 

Οι λίστες τους επαληθεύονται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών που έχουν κίνητρα να συνεχίσουν να τους διατηρούν με την υπόσχεση νέων token. 

Μόνο αν τα token πέσουν στο μηδέν καταρρέει ολόκληρη η αρχιτεκτονική. Και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι ορισμένα tokens αξίζουν περισσότερο από το τίποτα.

Γιατί διατηρούνται

Γιατί όμως τα κρυπτονομίσματα είναι τόσο ανθεκτικά και για ποιον λόγο το Βitcoin καταγράφει φέτος αύξηση 150%;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κατοχή κρυπτονομισμάτων είναι ένα στοίχημα για ένα μέλλον απαλλαγμένο μέσω της τεχνολογίας από τα βάρη του παρελθόντος.

Οι πολίτες χωρών με αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν ήδη bitcoin και stablecoins για να αποθηκεύσουν αποταμιεύσεις και μερικές φορές για να πραγματοποιήσουν πληρωμές. 

Καλλιτέχνες και μουσεία εξακολουθούν να δημιουργούν ή να συλλέγουν μη ανταλλάξιμα tokens(nfts). 

Όπως και αυτοί που θέλουν να μαστιγώσουν μια εικόνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ πουλά την κούπα του για 99 δολάρια το τεμάχιο. 

Κατά τη διάρκεια της άνθησης, η βιομηχανία κρυπτογράφησης συγκέντρωσε πολλά χρήματα και προσέλαβε πολλούς έξυπνους προγραμματιστές.

Αυτοί που παραμένουν σε αυτήν εργάζονται πάνω σε νέες χρήσεις, όπως εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνίδια. 

Ίσως αυτά να μην υιοθετηθούν ποτέ ευρέως. Αλλά ακόμα και η μικρή πιθανότητα αξίζει κάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με κάθε κύκλο άνθησης και κατάρρευσης, γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι η κρυπτογράφηση δεν είναι μια φούσκα όπως η μανία με τουλίπες στη δεκαετία του 1630 ή η τρέλα για τα Beanie Babies τη δεκαετία του 1990. 

Αν και το bitcoin είναι ένα ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, η ιστορία των τιμών του μοιάζει περισσότερο με μια οροσειρά παρά με μια ενιαία κορυφή και φαίνεται να σχετίζεται στενά με τις μετοχές της τεχνολογίας. 

Ωστόσο, παρουσιάζει μέτρια συσχέτιση με την ευρύτερη αγορά. Ένα περιουσιακό στοιχείο που ταλαντεύεται πάνω-κάτω, και όχι παράλληλα με άλλα πράγματα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σε ένα χαρτοφυλάκιο, μπορεί να είναι χρήσιμος παράγοντας διαφοροποίησης.

Αυτό για το bitcoin θεωρείται σοβαρό πλεονέκτημα και φαίνεται να είναι η πηγή της τελευταίας αύξησης.

 Τον Αύγουστο, ένα αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ρυθμιστική αρχή των αγορών της Αμερικής, απέρριψε αυθαίρετα την προσπάθεια της Grayscale, μιας επενδυτικής εταιρείας, να μετατρέψει ένα καταπίστευμα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύθηκε εξ ολοκλήρου σε bitcoin σε ETF.

 Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την επένδυση σε bitcoin για τον μέσο παίκτη.

Τον Οκτώβριο το δικαστήριο επικύρωσε την απόφασή του — στην πραγματικότητα διέταξε τη SEC να υποχωρήσει. 

Οι μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για ΕΤFs.

Δεδομένων των αποδόσεων που έχει προσφέρει το bitcoin στο παρελθόν και των συσχετισμών του με άλλα περιουσιακά στοιχεία, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένα τσουνάμι μετρητών στο bitcoin, καθώς ακόμη και λογικοί επενδυτές σκέφτονται να βάλουν μικρά κομμάτια από τα συνταξιοδοτικά δοχεία ή τα χαρτοφυλάκια τους σε κρυπτογράφηση για διαφοροποίηση.

Πολλοί νιώθουν ενστικτώδη αποστροφή όταν κατασκοπεύουν μια κατσαρίδα.

 Όμως, παρά τα ελαττώματά τους, τα ζωύφια έχουν χρησιμότητα: μετατρέπουν την αποσυντιθέμενη ύλη σε θρεπτικά συστατικά και τρώνε άλλα παράσιτα, όπως τα κουνούπια.

 Τα Cryptos έχουν επίσης χρήσεις, όπως η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου και η διατήρηση των χρημάτων ασφαλή υπό δεσποτικά καθεστώτα. 

Και, όπως έχει αποδειχθεί, είναι σχεδόν αδύνατο να σκοτωθούν.