Γιατί μας λογοκρίνει το Facebook;

Γιατί μας λογοκρίνει το Facebook;
The loading screen of the Facebook application on a mobile phone is seen in this photo illustration taken in Lavigny May 16, 2012. Facebook Inc increased the size of its initial public offering by almost 25 percent, and could raise as much as $16 billion as strong investor demand for a share of the No.1 social network trumps debate about its long-term potential to make money. Facebook, founded eight years ago by Mark Zuckerberg in a Harvard dorm room, said on Wednesday it will add about 84 million shares to its IPO, floating about 421 million shares in an offering expected to be priced on Thursday. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR325LC

Αν το Facebook θέλει να το εμπιστευτούμε, θα πρέπει να μας εξηγήσει πότε και γιατί διαγράφει το περιεχόμενό του.

Σχεδόν κάθε μεγάλη ψηφιακή πλατφόρμα, όπως το Google και το Twitter, δημοσιεύουν τη λεγόμενη «έκθεση διαφάνειας», στην οποία η κάθε εταιρεία αναφέρει τον αριθμό των αιτημάτων που έχει δεχθεί από κυβερνητικές αρχές και νομικά πρόσωπα για αφαίρεση περιεχομένου. Το Facebook επίσης δημοσιεύει αυτή την έκθεση, αλλά δεν αναφέρει ακριβώς τί της έχει ζητηθεί να αφαιρεθεί, ούτε από ποιόν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Electronic Frontier Foundation, το γιγαντιαίο κοινωνικό δίκτυο δεν αναφέρει τίποτα για ορισμένα είδη περιεχομένου που αφαιρεί – μια έλλειψη διαφάνειας που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τώρα που το Facebook θέλει να γίνει μια δημοσιογραφική πλατφόρμα διανομής ειδήσεων.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο blog της, η ΕFF εξηγεί ότι αυτός είναι ο λόγος που το Facebook απέτυχε στην πρόσφατη δοκιμή λογοκρισίας, την οποία η ΕFF εφαρμόζει σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες. Στην περίπτωση του Facebook, η έκθεση αναφορικά με τα «κυβερνητικά αιτήματα» αναφέρει πώς επέβαλε «περιορισμένη πρόσβαση» σε περιεχόμενο λόγω των δικαστικών αποφάσεων στη Βραζιλία, των ισραηλινών νόμων περί ομιλίας και των απαιτήσεων από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ινδίας, μεταξύ άλλων.

Μία μεγάλη κατηγορία που λείπει, οι θεμελιώδεις σημειώσεις, είναι περιεχόμενο που δημιουργείται από τους τροφίμους των φυλακών. Το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει μια ολόκληρη διαδικασία με την οποία οι αρχές μπορούν να αφαιρούν περιεχόμενο συμπληρώνοντας απλά μια αίτηση και σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει συμβεί χωρίς καμία απόδειξη ότι το περιεχόμενο ή η συμπεριφορά ήταν είτε παράνομες, είτε παραβίαζαν τους όρους χρήσης του Facebook (το Facebook άλλαξε πρόσφατα αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να απαιτείται αυτό το είδος τεκμηρίωσης).

Αυτό δεν αφορά μόνο κρατουμένους που γράφουν στο Facebook, όπως επισημαίνει η ΕFF. Το γεγονός ότι το Facebook δεν αναφέρει αυτά τα αιτήματα για αφαίρεση περιεχομένου «θέτει ευρύτερα ζητήματα σχετικά με το ποιά άλλα είδη λογοκρισίας αποκρύπτει το Facebook». Η Google παρέχει όλα τα είδη των πληροφοριών σχετικά με τα συγκεκριμένα αιτήματα από τις κρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων αφαίρεσης συγκεκριμένων ειδήσεων από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ή κάποιων βίντεο στο YouTube που θεωρούνται δυσφημιστικά.

Αφού η Google έχει λάβει τέτοια αιτήματα, λέει η ΕFF, «πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό το Facebook επίσης να έχει λάβει». Και όμως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία οποιουδήποτε είδους στη λεγόμενη έκθεση διαφάνειας της εταιρείας. Και έτσι αναρωτιόμαστε: τί άλλο δεν μας λένε στο Facebook;

Αν το Facebook θέλει να είναι μια πλατφόρμα πολυμέσων που οι χρήστες θα την εμπιστεύονται, τότε πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα εξηγώντας ακριβώς πότε και γιατί επιλέγει να λογοκρίνει τις αναρτήσεις των χρηστών του, και κατόπιν ποίου το αίτημα.