Γιατί το Instagram είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση του Facebook

Γιατί το Instagram είναι η πιο κερδοφόρα επένδυση του Facebook
TIME.com stock photos

Σήμερα η εφαρμογή απαρτίζεται σχεδόν από 400 εκατ. χρήστες, επισκιάζοντας το Twitter.

Tην περίοδο του 2012, το να δαπανήσει κανείς ένα δισ. δολάρια σε μια startup επιχείρηση, η οποία δεν σημείωνε ιδιαίτερα κέρδη και απασχολούσε μόνο 13 υπαλλήλους, ήταν υπερβολικό. Έτσι, το Facebook συμφώνησε να αγοράσει το Instagram με το παραπάνω ποσό, προκαλώντας έναν προβληματισμό στους αναλυτές.

Τέσσερα χρόνια αργότερα το Ιnstagram αποδείχθηκε ως μια από τις καλύτερες επενδύσεις της τεχνολογικής εταιρείας.

Δυο χρόνια μετά την εξαγορά του από το Facebook, το κοινωνικό μέσο είχε μόλις 30 εκατ. χρήστες, ενώ σήμερα η εφαρμογή απαρτίζεται σχεδόν από 400 εκατ. χρήστες, επισκιάζοντας το Twitter.

Από την πλευρά του, το Facebook ευελπιστεί ότι το Instagram θα γίνει η τέταρτη πλατφόρμα, μετά το Messenger, το What’s Up και το ίδιο το Facebook που θα φτάσει τους ένα εκατ. χρήστες. Αλλά ακόμη και να μην τους φτάσει, η εφαρμογή φωτογραφιών είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του τεχνολογικού γίγαντα.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι το Instagram σημείωσε 560 εκατ. δολάρια κέρδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, ένα νούμερο το οποίο αποτελεί το 10% των συνολικών προβλεπόμενων εσόδων του Facebook για εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, το Instagram θα αποφέρει στον τεχνολογικό γίγαντα συνολικά 3,2 δισ. δολάρια για το τρέχον έτος.

Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά αρκεί μόνο να υπολογίσει τα κέρδη του Twitter, τα οποία άγγιξαν τα 2,2 δισ. δολάρια το 2015.