Γιατί το πρόστιμο της Apple είναι χειρότερο για τους μετόχους απ’ ό,τι φαίνεται

Γιατί το πρόστιμο της Apple είναι χειρότερο για τους μετόχους απ’ ό,τι φαίνεται

Άλλο ένα πρόβλημα για τον κατασκευαστή των iPhone.

του Στίβεν Γκάντελ

Το φορολογικό πρόστιμο ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καλείται να πληρώσει η Apple ίσως είναι μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία απ’ ό,τι είναι διατεθειμένοι να παραδεχθούν οι μέτοχοι.

Η τιμή της μετοχής της Apple έπεσε μόλις κατά 82 σεντς, ή λιγότερο από 0,8% την Τρίτη, στα 106 δολάρια, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την εταιρεία να επιστρέψει 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θεωρώντας ότι έτυχε ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης από το ιρλανδικό κράτος μέσω μιας προνομιακής συμφωνίας μαζί του.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Apple πλήρωνε φορολογικό συντελεστή 0,5%, τη στιγμή που θα έπρεπε να φορολογείται με συντελεστή 12,5% εάν ακολουθούσε τους κανόνες φορολόγησης της Ιρλανδίας.

Ο τεχνολογικός γίγαντας, βεβαίως, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει το πρόστιμο, εφόσον διαθέτει 231 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και επενδύσεις. Το πρόστιμο της ΕΕ θα απορροφήσει μόλις το 6% του ποσού αυτού. Εξάλλου, η εταιρεία είχε 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταμειακές ροές μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόστιμο δεν συνιστά πλήγμα για την Apple.

Καταρχήν, οι μετοχές της Apple διαπραγματεύονται με λόγο χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (price-to-book ratio) 4,5 φορές την καθαρή αξία της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι αποτιμούν κάθε δολάριο καθαρής αξίας ενεργητικού της Apple στα 4,50 δολάρια, υποθέτοντας ότι η εταιρεία θα μπορέσει να μετατρέψει αυτά τα στοιχεία ενεργητικού σε περισσότερο χρήμα.

Και αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι εάν η Apple πρέπει να καταβάλλει 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, τότε η απώλεια χρηματιστηριακής αξίας θα πρέπει να είναι 65 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Apple μειώθηκε κατά λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού, δηλαδή κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί, φυσικά, το ρευστό της Apple να θεωρείται ότι έχει ένα χαμηλότερο premium σε σχέση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, όπως π.χ. οι πατέντες. Αλλά και πάλι η αξία του δεν είναι ένα-προς-ένα. Αν αφαιρέσουμε το ρευστό, τότε τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού της Apple αξιολογούνται εφτά φορές τη λογιστική αξία της εταιρείας. Ο αντίστοιχος λόγος χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία της Google είναι 4, ενώ της Facebook είναι περίπου ο ίδιος με εκείνον της Apple. Όμως, τόσο η Google όσο και η Facebook αυξάνουν το ρευστό τους με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι η Apple.

Σημειώστε, τέλος, ότι ακόμα κι αφότου η Apple πληρώσει το πρόστιμο των 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εκκρεμούν φόροι περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεταγενέστερα κέρδη, μετά από την περίοδο που αφορά το πρόστιμο.

Συμπερασματικά, η Apple έζησε για πάνω από μια δεκαετία σ’ έναν κόσμο όπου δεν χρειαζόταν να πληρώνει φόρους για ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της. Φαίνεται ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ζούμε σ’ έναν τέτοιο κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Τιμ Κουκ: Η απόφαση της ΕΕ έχει πολιτική χροιά