Γιατί «τσεκάρουμε» διαρκώς το Facebook;

Γιατί «τσεκάρουμε» διαρκώς το Facebook;
Photo:

Μήπως τελικά είναι αυτός ο λόγος που ξαγρυπνάμε το βράδυ;

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι συνδέονται στο Facebook κάθε μέρα. Στο Instagram, οι χρήστες «εγκρίνουν» τις φωτογραφίες ο ένας του άλλου με περισσότερα από 3,5 δισ. «likes». Και κατά τη διάρκεια 24 ωρών οι χρήστες του Snapchat μοιράζονται πάνω από 7 εκατ. βίντεο.

Τώρα οι ψυχολόγοι αρχίζουν να ερευνούν πώς αυτό το  «τσεκάρισμα» επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε και κυρίως πως επηρεάζει τον ύπνο μας.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ζήτησαν από 1.788 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 19 έως 32 να απαντήσουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν 11 από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook , το Instagram , το Vine, το YouTube, το Snapchat , το Twitter και το LinkedIn. Και βρήκαν ότι σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατά μέσο όρο συνδέονται περισσότερο από τέσσερις καθημερινά.

Θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο σκοτεινή πλευρά πίσω απ’ αυτό την μανία να ελέγχουμε διαρκώς τα social media, ειδικά για παράδειγμα την ώρα πριν τον ύπνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο εξαρτημένοι άτομα, εκείνοι που κάνουν κλικ στα δίκτυα τους περισσότερες από 58 φορές την εβδομάδα (που είναι κατά μέσο όρο περίπου εννέα επισκέψεις την ημέρα) είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν διαταραγμένο ύπνου από εκείνους που ήλεγχαν μία φορά το προφίλ τους την ημέρα.

Η επικεφαλής της μελέτης Jessica Levenson δήλωσε πως τα επαναλαμβανόμενα κλικ ήταν πιο στενά συνδεδεμένα με διαταραχές του ύπνου από ότι με τον συνολικό χρόνο που περνούν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα. Αν αυτό συνεχιστεί, θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραμβάσεις.

Αλλά αυτές οι παρεμβάσεις αυτοβοήθειας, όπως το να έχετε λιγότερη αλληλεπίδραση, δεν θα γίνει εύκολα με τους λάτρεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον συμπεριφορικό οικονομολόγος Dan Ariely. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο συνεχής έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει βαριές βάσεις και οι κανόνες δύσκολα θα μπορέσουν να τηρηθούν σε ότι αφορά την «κοινωνική ζωή».

«Μπορούμε να είμαστε θεατές ανά πάσα στιγμή σε πράγματα τα οποία έχουμε χάσει και φοβόμασταν πως δε θα τα βλέπαμε. Συνεχίζουμε να ελέγχουμε και να ελέγχουμε και να ελέγχουμε ξανά τα μέσα δικτύωσης ακριβώς για να μην αισθανόμαστε αυτόν τον φόβο», έτσι εξηγεί πως λειτουργεί το Facebook.

Είναι το γνωστό FOMO (fear of missing out), ο φόβος δηλαδή πως θα συμβεί κάτι στον κύκλο μας και θα το χάσουμε. Ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τους ερευνητές επηρεάζει πάρα πολύ των ύπνο των χρηστών.