«Γυμνάσια» για τους εμβολιασμένους τα μέτρα στο λιανεμπόριο

«Γυμνάσια» για τους εμβολιασμένους τα μέτρα στο λιανεμπόριο
Υπάλληλος καταστήματος πραγματοποιεί ελέγχους στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, σε πελάτες καταστήματος λιανικής επί της οδού Ερμού, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, Αθήνα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021. Από τις 6 σήμερα το πρωί τέθηκε σε ισχύ η απόφαση με τα νέα περιοριστικά μέτρα και πλέον, μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test, θα μπορούν να εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία, οι εκκλησίες και τα καταστήματα τροφίμων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα για τους ελέγχους - Αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο.

Ουρές έκαναν το Σαββατοκύριακο έξω από τα καταστήματα οι καταναλωτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμβολιασμένοι και με τα πιστοποιητικά και τις ταυτότητες ανά χείρας, προκειμένου να ελεγχθούν, να ταυτοποιηθούν και να πάρουν το ΟΚ για να εισέλθουν και να κάνουν τις αγορές τους.

Τόσο το Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, όσο και χθες Κυριακή, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, λίγα αποδεικτικά αρνητικών τεστ PCR ή rapid test εμφανίστηκαν στην αγορά κι αυτά αφορούσαν κατά βάση εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς τα προσκομίζουν στην εργασία τους δύο φορές την εβδομάδα.

Jumbo, Zara και άλλα μεγάλα καταστήματα απασχολούσαν δύο υπαλλήλους στην είσοδο για να διαχειριστούν τον όγκο των εισερχόμενων πελατών ενώ σε πολλές αλυσίδες σχηματίζονταν ουρές. Η εικόνα συχνά αποθάρρυνε τους καταναλωτές, καθώς τα ψώνια του Σαββάτου (και στην προκειμένη περίπτωση και της Κυριακής) συνδυάζονται περισσότερο με βόλτα και ψυχαγωγία. Ίδια εικόνα επικράτησε σε εμπορικές πιάτσες και malls.

Εξάλλου με βάση την τρέχουσα δέσμη μέτρων ακόμη και στα εμπορικά κέντρα ο έλεγχος δεν γίνεται στην είσοδό τους, από τους υπαλλήλους της ασφάλειας, αλλά σε κάθε κατάστημα χωριστά από τους υπαλλήλους των λιανεμπορικών επιχειρήσεων. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν και οι μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να είναι συνεπείς με τα όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα νέα μέτρα. Ωστόσο για επιχειρήσεις των 2-3 ατόμων η κατάσταση αποδείχθηκε δύσκολα διαχειρίσιμη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις για να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου επιστρατεύτηκε ακόμη και το μοντέλο click away.

Πάντως οι εργαζόμενοι που επωμίστηκαν το έργο του ελέγχου, κατ’ εντολή των εργοδοτών τους, ήταν εξαιρετικά επιμελείς, μιας και οι ποινές είναι μεγάλες, με πρόστιμα που φτάνουν τα 5.000 ευρώ και με 15θήμερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Ειδικά το τελευταίο αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να οργανώσουν όσο γίνεται καλύτερα τις διαδικασίες.

Παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν παραβάτες και από τις περιπτώσεις αυτές στις 23 ανεστάλει η λειτουργία καταστημάτων ήδη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων. Ας σημειωθεί ότι αναστολή λειτουργίας για ένα 15νθήμερο αυτή την εποχή, ισοδυναμεί με οριστικό λουκέτο για μια μερίδα επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, οι οποίες εν μέσω ενδιάμεσων εκπτώσεων και ενόψει Χριστουγέννων αναζητούν τζίρο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που συσσώρευσε η πανδημία.

Από την πλευρά των λιανεμπόρων επικρατεί έντονη δυσφορία. Θεώρησαν από την πρώτη στιγμή έκπληξη το γεγονός ότι μπήκε το λιανεμπόριο στην περίμετρο των νέων μέτρων για την πανδημία. Όπως παρατηρούν επιχειρηματίες, έχει αποδειχθεί ότι τηρούνται τα μέτρα από τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και επιπλέον περιορισμοί ανά τ.μ.. Μιλούν επίσης για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα supermarket, τα οποία εξαιρούνται από τους νέους περιορισμούς.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι πρακτικά τα μέτρα δεν θα φέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται είδη bazaar από τα supermarket, όπου εξακολουθούν να πωλούνται βιομηχανικά είδη χωρίς κανένα περιορισμό. Εξάλλου το κόστος γι’ αυτούς, τελικά, θα είναι διαχειρίσιμο εάν ληφθεί υπόψη ότι με βάση το ΦΕΚ, όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, μπορούν να παρέχουν για τις αγορές τους στα καταστήματα το ίδιο αρνητικό τεστ (PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών) που έτσι κι αλλιώς υποχρεούνται να προσκομίζουν 2 φορές την εβδομάδα στην εργασία τους, με δική τους δαπάνη.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα γίνεται η είσοδος από σήμερα σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες