Η γυναίκα που έχει διαβάσει ένα βιβλίο από κάθε χώρα

Η γυναίκα που έχει διαβάσει ένα βιβλίο από κάθε χώρα

Δεν πρόκειται για αστείο. Η συγγραφέας Ann Morgan έχει καταφέρει να διαβάσει βιβλία από 196 χώρες. 

Η Ann Morgan είναι από τις τυχερές που έκαναν επάγγελμα το χόμπι τους. Η συγγραφέας, είναι αυτό που λέμε «βιβλιοφάγος», είναι από αυτούς που όταν ανοίγουν τις σελίδες του βιβλίου ο χρόνος παγώνει και χάνονται μέσα τους.

«Ξεσκονίζοντας», όμως, τα ράφια της, συνειδητοποίησε πως η συλλογή της υστερεί. Όχι σε ποσότητα, αλλά σε ποικιλία. Αν εξαιρέσεις μερικές νουβέλες από την Ινδία και ένα Αφρικανικό και Αυστραλιανό βιβλίο πίσω –πίσω, όλη της η συλλογή αποτελούταν από Άγγλους συγγραφείς.

Έτσι, λοιπόν, πριν 2 χρόνια αποφάσισε να διαβάσει ένα βιβλίο από κάθε χώρα μέσα σε μια χρονιά. Και ο αριθμός των βιβλίων; 196.

Πως θα έβρισκε, όμως, βιβλία από τόσες χώρες μεταφρασμένα στα αγγλικά στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς της. Μάλλον, δύσκολα. Έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα blog, το A Year of Reading the World, στο οποίο μπορούσαν αναγνώστες να προτείνουν τίτλους βιβλίων.

Και επειδή είναι γνωστό πως «Βιβλιοφάγοι ενωμένοι, ποτέ ηττημένοι», η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη. Προτάσεις για βιβλία, έρευνα για το που μπορεί να τα βρει, αποστολές βιβλίων, αλλά και ακυκλοφόρητες μεταφράσεις συγγραφέων, έλαβε η Morgan όλο αυτό το διάστημα.

Η βοήθεια των «εθελοντών» αυτών ήταν απαραίτητη, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τις «μικρές χώρες». Μαδαγασκάρη, Γουινέα-Μπισσάου και άλλες. Εκεί δε θα είχε βρει βιβλία, αν κάποιοι δεν διατίθονταν οι ίδιοι να μεταφράσουν μικρές ιστορίες.

Τα προβλήματα δε σταματούν εδώ, σε χώρες όπως η Νιγηρία οι καλές ιστορίες μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, και πολύ λίγες καταγράφονται, ενώ σε άλλες χώρες η δύσκολες πολιτικές συνθήκες φάνηκαν να έχουν αφήσει «πίσω» τη πολιτιστική διάδοση.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό της «εικονικό» ταξίδι σε όλο τον κόσμο, μια πνευματική άσκηση που την έφερε λίγο πιο κοντά σε διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες. Με μέσο όρο ένα βιβλίο ανά 1.87 ημέρες, όλοι αυτοί οι τόποι την γέμισαν με γέλιο, αγάπη, θυμός, ελπίδα αλλά και φόβο. Εδάφη που κάποτε φαίνονταν εξωτικά και απομακρυσμένα ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά της.

Αν αναρωτιέστε ποιο βιβλίο διάβασε από την Ελλάδα, η συγγραφέας επέλεξε τον Καπετάν Μιχάλη – το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Διαβάστε ακόμα:

Τα δέκα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Τα πολυτιμότερα βιβλία του κόσμου

Μισός Αμαζόνιος χρειάζεται για την εκτύπωση της Wikipedia