Γκάμπριελ: Δόξα τω Θεώ η Μέρκελ εμπόδισε τον Σόιμπλε για την Ελλάδα

Γκάμπριελ: Δόξα τω Θεώ η Μέρκελ εμπόδισε τον Σόιμπλε για την Ελλάδα
epa05348563 Sigmar Gabriel, German Economy Minister and leader of Germany's Social Democratic Party (SPD), delivers remarks on the decision of German President Joachim Gauck not to stand for a second term, in Berlin, Germany, 06 June 2016. He was not going to stand for a second term in office as German President, Gauck had announced in a statement earlier the same day. EPA/ KAY NIETFELD

Νέα επίθεση Γκάμπριελ στον Σόιμπλε – Τον κατηγόρησε ότι ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Έντονη προεκλογική αντιπαράθεση με το βλέμμα στραμμένο στην 24η Σεπτεμβρίου και τις εκλογές στη Γερμανία.  Στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής έγινε ένας απολογισμός της θητείας της Μέρκελ, ενώ δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί μεταξύ του κόμματος της καγκελαρίου και του SPD.

Αν και στο ντιμπέιτ Μέρκελ – Σουλτς, δεν υπήρξε αναφορά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά η χώρα μας ήταν στο μενού της αντιπαράθεσης με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τα βάζει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στην παρέμβασή του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την πρόθεση της καγκελαρίου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ.

Αντί αυτού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην εκπαίδευση, οι οποίες θα θωρακίσουν το μέλλον της χώρας. Στη συνέχεια ο κ. Γκάμπριελ τόνισε την αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας.

Ως παράδειγμα για αυτήν την αναγκαιότητα ο κ. Γκάμπριελ πρόβαλε την περίπτωση της Ελλάδας και τη γραμμή που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», ο Β. Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή τους, «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.»

«Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος προς την Άγκ. Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα». Όπως, τέλος, επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ αλλά αυτή που κερδίζει: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια.»