Γκάμπριελ: Υπερβολικό το πλεόνασμα που ζητούν από την Ελλάδα

Γκάμπριελ: Υπερβολικό το πλεόνασμα που ζητούν από την Ελλάδα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ Γ. ΜΕ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ Σ.

Κάλεσμα στην Ελλάδα να βρει το δικό της αναπτυξιακό αφήγημα, από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας.

Τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υποδέχτηκε σήμερα στις 8.30 το πρωί η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγευμα εργασίας- working breakfast.

Στην κλειστή σύσκεψη, συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των ΜΜΕ, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κοινωνικών φορέων και των επιχειρήσεων. Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Γκάμπριελ δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παριστάμενους να πάρουν τον λόγο και να πραγματοποιηθεί ένας άμεσος διάλογος με ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η εξέλιξη της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη. Κοινή συνισταμένη των απόψεων των συμμετεχόντων, ήταν ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη πρέπει να μείνουν ενωμένες και υπογραμμίστηκε η σημασία της απομόνωσης των ακραίων στοιχείων που επιθυμούν τη διάλυση της Ένωσης.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση όσον αφορά το θέμα των πολλαπλών ταχυτήτων, ήταν ότι αυτό δεν αφορά τις σχέσεις του ευρωπαϊκού βορρά με τον νότο αλλά της ανατολής με την δύση. Το κατά πόσο δηλαδή τα κράτη-μέλη σέβονται το πλαίσιο αρχών και αξιών της Ένωσης, όπως αυτό δοκιμάζεται συνεχώς μέσα από την οικονομική και την προσφυγική κυρίως, κρίση.

“Το πλεόνασμα που ζητείται από την Ελλάδα, είναι υπερβολικό τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγγκμαρ Γκαμπριελ, κατά τη διάρκεια κλειστού Working Breakfast.

Ο κ. Γκάμπριελ, ανέφερε ωστόσο ότι η Ελλάδα, πρέπει να βρει το δικό της αναπτυξιακό αφήγημα και να μην αναζητά λύσεις στα προβλήματά της, μέσω εξελίξεων σε τρίτες χώρες.

“Η γερμανική οικονομία με τα υψηλά πλεονάσματα, ειναι δεδομένη και κανεις δεν μπορεί να πει στους Γερμανους Βιοημήχανους να σταματήσουν να παράγουν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Γερουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε έκπληκτος και εξαιρετικά αρνητικός σε σχέση με όσα ειπε ο προεδρος του Eurogroup για τη συμπεριφορά των λαών του Νότου.