Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία έπιασε πάτο. Ανάπτυξη το 2024

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία έπιασε πάτο. Ανάπτυξη το 2024
epa08269367 International Monetary Fund Managing (IMF) Director Kristalina Georgieva participates in a joint press conference with World Bank Group President David Malpass (unseen) on the organizations response to the COVID-19 coronavirus outbreak at the IMF headquarters in Washington, DC, USA, 04 March 2020. The two international organizations have also changed their upcoming annual spring meetings to a virtual gathering due to the COVID-19 coronavirus outbreak. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021

Οι ημέρες των υποβαθμίσεων έχουν τελειώσει, ανέφερε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας όμως πως η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα… υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι η ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους ανάπτυξη» είπε η Γκεοργκίεβα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη τρεις φορές από τον Οκτώβριο του 2021.

Όσον αφορά την Κίνα, η κ. Γκεοργκίεβα επανέλαβε τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι θα δει μεν αύξηση του ΑΕΠ της, αλλά ότι δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο στο παρελθόν.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις μέρες που παρείχε περίπου το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Κρ. Γκεοργκίεβα, εφόσον η Κίνα παραμείνει στην τρέχουσα ατζέντα της για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα φτάσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 4,4% μέχρι το τέλος του έτους.

«Όχι 7%, όχι 6%, αλλά θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφερε.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου έρχονται την ημέρα μετά τη δημοσίευση νέας έκθεσης από το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία ο κατακερματισμός θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 7% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ