Οι γόπες των τσιγάρων προκαλούν τελικά την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση

Οι γόπες των τσιγάρων προκαλούν τελικά την μεγαλύτερη περιβαλλοντική μόλυνση

Από τα 5,6 τρισ. τσιγάρα που κατασκευάζονται με φίλτρα κάθε χρόνο, περίπου τα δύο τρίτα πετιούνται ανεύθυνα στο δρόμο.

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι στο στόχαστρο πολλών εταιρειών, εμπόρων και ακόμα και πολιτειών και πόλεων. Όλο και περισσότεροι, από τις ξενοδοχειακές Marriott και Hyatt μέχρι τις εταιρείες τροφίμων Starbucks και McDonald’s καταργούν τα πλαστικά καλαμάκια.

Αλλά σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του NBC News, η πηγή του προβλήματος ίσως δεν βρίσκεται εκεί. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των ωκεανών, και η οποία προέρχεται από τον άνθρωπο, δεν είναι τα πλαστικά καλαμάκια ή οι πλαστικές τσάντες, αλλά οι γόπες των τσιγάρων.

Οι γόπες των τσιγάρων όχι μόνο βρίσκονται παντού, αλλά και το πώς θα πετιούνται είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός κάποιου συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, κάτι που σημαίνει ότι ένας σχεδόν απεριόριστος αριθμός αυτών καταλήγει στις θάλασσες. Όμως, πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί μάχονται προκειμένου να το αλλάξουν.

Μια καμπάνια, το Cigarette Butt Pollution Project, ευελπιστεί να καταργήσει τα φίλτρα των τσιγάρων, τα οποία δημιουργούνται από οξική κυτταρίνη, ενός τύπου πλαστικό που μπορεί να πάρει πάνω από μια δεκαετία για να αποσυντεθεί, σύμφωνα με το NBC. Από τα 5,6 τρισ. τσιγάρα που κατασκευάζονται με αυτά τα φίλτρα κάθε χρόνο, περίπου τα δύο τρίτα πετιούνται ανεύθυνα.

Ο ιδρυτής της καμπάνιας και καθηγητής δημόσιας υγείας, Thomas Novotny, εξήγησε στο NBC ότι τα φίλτρα δεν έχουν κανένα όφελος στην υγεία των χρηστών, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο του marketing, ενώ το κάνουν «πιο εύκολο για τους ανθρώπους να καπνίσουν».

Και δεν είναι μόνο οι αφοσιωμένοι ακτιβιστές που γνωρίζουν τις πιθανές ζημιές που προκαλούνται από αυτά τα φίλτρα. Οι καπνοβιομηχανίες έχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάσει τα πάντα: από βιοδιασπώμενα φίλτρα μέχρι τη διανομή φορητών σταχτοδοχείων, προκειμένου να αποφύγουν το να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα σκουπίδια από τα τσιγάρα. Αλλά προς το παρόν, αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν επιτύχει, καθώς οι καπνιστές προτιμούν κατά κύριο λόγο να πετούν τις γόπες των τσιγάρων τους στο δρόμο.

Ενώ οι καπνοβιομηχανίες και οι νεοφυείς εταιρείες συνεχίζουν να εξετάζουν εναλλακτικές στην ολοένα αυξανόμενη μόλυνση από τα τσιγάρα, ο Novotny και άλλοι πολεμούν για να θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαγόρευε τα φίλτρα των τσιγάρων. Προσπάθειες για να περάσει η εν λόγω νομοθεσία έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, κυρίως επειδή ότι πολλοί νομοθέτες λαμβάνουν συνεισφορές για τις προεκλογικές καμπάνιες τους από την βιομηχανία των τσιγάρων.

Δείτε ακόμη: Έρευνα: Πώς τα πλαστικά απορρίμματα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή