Γράφει και σβήνει η ομάδα Τσακαλώτου

Γράφει και σβήνει η ομάδα Τσακαλώτου

Η ελληνική αποστολή προσπαθεί να φτιάξει μια πρόταση που θα μπορέσει να ισορροπήσει τόσο στα ζητούμενα των εταίρων όσο και στο εσωτερικό της χώρας. 

του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με την διαπραγματευτική του ομάδα και τον Γιώργο Χουλιαράκη, όπου σήμερα το πρωί θα έχει σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πως πήγαν οι πρώτες επαφές που είχε χθες και με Ευρωπαίους ομολόγους του, υπουργούς Οικονομικών, αλλά και αξιωματούχους της Ε.Ε.

Έχει ξεκινήσει ήδη ένας πυρετός διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων από νωρίς χθες το πρωί, με τη βοήθεια Γάλλων εμπειρογνωμόνων και σε συνεργασία με κλιμάκια των θεσμών.

Μετά τη “μισή” βοήθεια που παρείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης οι Ματέο Ρέντζι και Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως ο Ιταλογαλλικός άξονας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική πλευρά, σε συνεργασία πάντα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σήμερα θα μεταφερθεί στον πρωθυπουργό η πρώτη εικόνα, αλλά και το που κινούνται οι δανειστές όσον αφορά κυρίως τέσσερα ζητήματα που θέλει να ξεκαθαρίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και να αποκρυσταλλωθεί η θέση της Ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων.

– Τα προααπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθούν και αυτά εντός της ημέρας

– Το ύψος της τριετούς χρηματοδότησης με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα πακέτο μεγαλύτερο από 60 δις. ευρώ

– Το ύψος των μέτρων

– Το δημοσιονομικό κενό

Η Ελληνική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα περιλαμβάνοντας και μια πρόβλεψη για την ρύθμιση του χρέους, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την Ελληνική πλευρά σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup το 2012.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο από την κυβέρνηση είναι τα μέτρα που θα παρουσιαστούν να μπορέσουν να ¨ξεκλειδώσουν¨ μια πρώτη δόση μεγαλύτερη των 6 δις. ευρώ προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του μήνα.

Από τις εξελίξεις θα καθοριστεί τελικά πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, που δεν αποκλείεται αν όλα είναι έτοιμα να γίνει την Παρασκευή σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθεί το Σάββατο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group.

Στο Eurogroup θα αποφασιστούν και τα μέτρα που θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν και αφορούν το ασφαλιστικό, όπως τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, το φορολογικό και τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Αυτό που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής να έχει απλώς έναν τυπικό – ¨πανηγυρικό¨ χαρακτήρα πολιτικής επικύρωσης της απόφασης της Συνόδου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η πρώτη εικόνα που υπάρχει, πάντως από χθες είναι πως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην αλλαγή του βασικού διαπραγματευτή και να τοποθετήσει στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν κάτι που λειτούργησε θετικά.

Η αλλαγή τακτικής από την ελληνική πλευρά φάνηκε και από το αίτημα προς τον ESM, καθώς το κείμενο χαρακτηρίστηκε πιο ρεαλιστικό και η Αθήνα από την δημιουργική ασάφεια πέρασε στο να αναφέρει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στους δανειστές για άμεση λήψη μέτρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό. Αναφέρει μάλιστα ρητά ότι τα μέτρα θα ληφθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός εξακολουθεί, σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο της διαπραγμάτευσης, να κινείται σε ρυθμούς εθνικής συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς γνωρίζοντας καλά πως το ενωτικό κλίμα είναι ένα από τα διαπραγματευτικά του όπλα.

Οι ισορροπίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη ημέρα της συμφωνίας αποτελούν ένα από τα κρίσιμα κομμάτια της διαπραγμάτευσης, αν και τη δεδομένη χρονική στιγμή, πλέον ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες. Μπορεί να γνωρίζει πως οι τριγμοί που θα προκληθούν από τα ¨αριστερά¨ του κόμματος θα είναι πολλοί μετά τα νέα μέτρα που θα φέρει το Μέγαρο Μαξίμου, όμως οι πιέσεις που ασκούνται και μέσω των τραπεζών έχει εκμηδενίσει τη δυνατότητα ελιγμών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: news247.gr