Up Greek Tourism: Η καμπάνια που συνεχίζει να σαρώνει στο Facebook

Up Greek Tourism: Η καμπάνια που συνεχίζει να σαρώνει στο Facebook

Πώς μια ομάδα εθελοντών αποφάσισε να «εξάγει» το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

Η οικονομική κρίση συνεχίζει «ακάθεκτη» τη δουλειά της, την ώρα που Πολιτεία και κράτος εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πορεία του ελληνικού τουρισμού ως τον μοναδικό κλάδο που μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε είδαμε αρκετές αξιόλογες προσπάθειες να γίνονται για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν δε και τα social media, τα οποία αποτελούν ένα οικονομικό μέσο διαφήμισης με μεγάλη όμως διασπορά. Μέσα στο 2013 μια δράση που ξεχώρισε ήταν η ιστοσελίδα του «Up Greek Tourism», μια εθελοντική πρωτοβουλία προώθησης του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό.

Μια ομάδα ανθρώπων επιλέγει να εστιάσει στον κλάδο του τουρισμού, επειδή όπως υποστηρίζουν είναι μείζονος σημασίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι, όπως λένε, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία αντιστοιχεί στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 20% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η στρατηγική που ακολουθείται βασίζεται σε οργανωμένες καμπάνιες στο εξωτερικό αλλά και στη διαφήμιση από στόμα σε στόμα που προκύπτει μέσω της χρήσης των social media, ενώ τα μέλη λειτουργούν 100% εθελοντικά καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδά τους. Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία κρατική επιχορήγηση.

Διαφήμιση στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Διαφήμιση στην Times Square της Νέας Υόρκης.
Διαφήμιση στην Times Square της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κλειβοκιώτη, έναν εκ των συνδημιουργών του Up Greek Tourism, το εν λόγω project έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συγχρηματοδοτήσει μέσω crowdfunding τρεις καμπάνιες προώθησης του ελληνικού τουρισμού: μία στην Times Square της Νέας Υόρκης, μία στην 7η Λεωφόρο της Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο με τη συνολική συμμετοχή περίπου 600 χρηματοδοτών.

Δείτε στο βίντεο πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα του up greek tourism

Ο Γιώργος ζει μόνιμα εκτός Ελλάδας από το 2005, στο Ντουμπάι, αλλά όπως τονίζει και ο ίδιος η καρδιά του χτυπά δυνατά για τη χώρα του. Όταν το 2009 στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είδε πώς το event που είχε διοργανώσει υπό τον τίτλο «Σώστε την Ελλάδα. Ταξιδέψτε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι» ξεπέρασε τους 170.000 χρήστες, συνειδητοποίησε πώς υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι για να κινητοποιήσεις τους ανθρώπους. Στόχος του παραμένει η εξεύρεση χρηματοδοτών που θα στηρίζουν καμπάνιες για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Louis Group: Ο δυνατός «παίκτης» στην τουριστική αγορά της Μεσογείου

Πάντως ο κόσμος φαίνεται να συντάσσεται με την εν λόγω πρωτοβουλία αφού το www.upgreektourism.gr αναδείχθηκε με τη βοήθεια του κοινού ως το Web Project of the Year στα Tech Excellence Awards, τα Ελληνικά Τεχνολογικά Βραβεία του PC Magazine που κάθε χρόνο βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα, υπηρεσίες και εταιρίες.

Οι αναγνώστες του περιοδικού είδαν στο πρόσωπο της ομάδας του «Up Greek Tourism» την αποφασιστικότητα που λείπει από την πλευρά της κυβέρνησης για να στηρίξει τον ελληνικό τουρισμό. Ήταν από τις λίγες συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα υποκινούμενο κυρίως τότε από τα ξένα ΜΜΕ. Εθελοντές εντός και εκτός συνόρων ένωσαν τις δυνάμεις τους και έδειξαν στο εξωτερικό την ομορφότερη πλευρά της Ελλάδας, αυτή που η κρίση και οι βανδαλισμοί δεν επέτρεψαν να βγει προς τα έξω.

 

Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα www.upgreektourism.gr, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για την πρωτοβουλία και τη φιλοσοφία της καμπάνιας, να βρει υλικό από τις προηγούμενες καμπάνιες αλλά και να συνδράμει στη νέα προσπάθεια crowdfunding με όποιο ποσό επιθυμεί.

Δείτε το βίντεο

 Διαβάστε ακόμη: Ένα ελληνικό ράφι στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ