Οι νέες Aston Martin που θα σώσουν το μέλλον της

Οι νέες Aston Martin που θα σώσουν το μέλλον της

Με εντυπωσικά σχέδια και μεγάλες εκπλήξεις, η Aston Martin παρουσίασε τα νέα της μοντέλα στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Η Aston Martin βρέθηκε, στον ένα αιώνα ιστορία της, αρκετές φορές στα όρια της χρεοκοπίας. Ο νέος της CEO, Andy Palmer, επιθυμεί αυτές οι εποχές να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν.

Για να το καταφέρει, η εταιρεία βασίζει μεγάλο μέρος του προγράμματος παραγωγής της στη συμφωνία με την γερμανική Daimler, την μητρική εταιρεία των Mercedes-Benz και Smart. Η Daimler, που κατέχει ένα μικρό ποσοστό μετοχών της Aston Martin, συμφώνησε να αναπτύξει τους κινητήρες και τα ηλεκτρονικά των θρυλικών αυτοκινήτων της βρετανικής εταιρείας.

Απαλλαγμένη από αυτό το άγχος, η Aston Martin μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα θέματα. Όπως τα εκπληκτικά σχέδια των νέων μοντέλων της που παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης (Geneva Motor Show).

Η Aston Martin Vulcan είναι εφοδιασμένη με έναν V12 κινητήρα 7 λίτρων, που μπορεί να παράγει ισχύ 800 ίππων. Η Vulcan έχει σχεδιαστεί για πίστα και όχι για τον δρόμο, και τα αυτοκίνητα που θα παραχθούν θα είναι μόλις 24. Το κάθε ένα από αυτά θα αξίζει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ολόκληρη η Vulcan είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα. Ο σχεδιασμός της είναι ακραίος, αλλά σύμφωνα με την Aston Martin περιέχει στοιχεία που σκοπεύει να συμπεριλάβει και σε πιο καθημερινά μοντέλα της στο μέλλον.

Ο Palmer παραδέχεται πως είναι δύσκολο για μια εταιρεία να επιβιώσει πουλώντας μόνο ακριβά σπορ αυτοκίνητα, και πως χρειάζεται να επεκταθεί και προς άλλες κατηγορίες. Κάπως έτσι προέκυψε το DBX, ένα πρότυπο crossover μοντέλο που παρουσίασε επίσης στη Γενεύη.

Το DBX είναι ένα δίθυρο μοντέλο σε σχήμα coupe, που δύσκολα θυμίζει ένα crossover SUV και δίνει περισσότερο την αίσθηση ενός «ελαφρά φουσκωμένου» σπορ μοντέλου.

Η επιλογή για ένα μοντέλο στην κατηγορία των crossover SUVs μοιάζει λογική για την Aston Martin, αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την τιμή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων που «γοητεύεται» από την κατηγορία. Μοντέλα crossover SUV παρουσίασαν και η Bentley, η Rolls-Royce, η Lamborghini και η Maserati.

Το ενδιαφέρον με το DBX είναι πως διαθέτει ηλεκτροκινητήρα, κάτι που δεν μπορεί να ταιριάξει με την παραδοσιακή εικόνα μιας Aston Martin. Ο ήχος ενός κινητήρα να «βρυχάται» είναι συνυφασμένος με την εμπειρία οδήγησης των μοντέλων της βρετανικής εταιρείας. Ωστόσο, μια σειρά μοντέλων που θα περιείχαν αποκλειστικά  V12 και V8 κινητήρες δεν θα μπορούσε να επιτραπεί από τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια της Ευρώπης. Το DBX προέκυψε σαν τη λύση στο πρόβλημα.

Η Aston Martin παρουσίασε επίσης το τετράθυρο sedan Lagonda. Με το Lagonda η εταιρεία ελπίζει πως θα επεκτείνει την επιρροή της φίρμας. Ωστόσο, αν και στα σχέδια της Aston Martin είναι να πουλήσει τόσο το νέο της sedan όσο και crossover SUVs, αυτό που θα συνεχίσει να καθορίζει το στίγμα της βρετανικής εταιρείας είναι τα σπορ αυτοκίνητα.