H εκλογή Μπάιντεν, η «μάχη» της Γερουσίας και το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ

H εκλογή Μπάιντεν, η «μάχη» της Γερουσίας και το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ
epa08797597 Democratic Party candidate and former Vice President Joe Biden (L) and his wife Jill Biden (R) address supporters on election night at an event held outside of the Chase Center in Wilmington, Delaware, USA, 03 November 2020. US citizens will vote on Election Day to decide the President of the United States to serve from 2021 through to 2024. EPA/Robert Deutsch / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

των Anne Sraders & Lance Lambert

Από τον Ιούλιο, ο Λευκός Οίκος, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο μαζικής στήριξης.

Οι Δημοκρατικοί κατέβηκαν από το ποσό των 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Λευκός Οίκος ανέβηκε από λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν ποτέ σε τελική συμφωνία, καθώς μάχονταν για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του πακέτου. Και ακόμη και αν οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει, δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο εάν θα συμφωνούσαν οι δημοσιονομικά συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας.

Τώρα, μια εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν αλλάζει ήδη τη δυναμική των συζητήσεων για το πακέτο στήριξης. Ο εκλεγμένος πρόεδρος κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι ήταν υπέρ ενός μεγαλύτερου πακέτου στήριξης, όπως αυτό που πρότειναν οι Δημοκρατικοί της Βουλής.

Αλλά πολλά εξαρτώνται από το ποιος θα κερδίσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να φτάσουν τις 50 έδρες – αν υπολογίσουμε την Βόρεια Καρολίνα και την Αλάσκα, όπου προηγούνται. Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν επί του παρόντος 48 έδρες, και ο έλεγχος της Γερουσίας πιθανότατα θα κριθεί από τις δύο έδρες της Γερουσίας της πολιτείας της Τζόρτζια που θα κριθούν με εκλογές στις αρχές Ιανουαρίου.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταλάβουν μία έδρα στη Τζόρτζια, διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο, θα έχουν τον έλεγχο παρότι θα κατέχουν 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι, εξαιτίας της ψήφου που χορηγεί το Σύνταγμα στον Αντιπρόεδρο (τώρα την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Kamala Harris).

Εάν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να κερδίσουν και τις δύο έδρες, θα έχουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και των νομοθετικών οργάνων του Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, θα μπορούσαν να προχωρήσουν με ένα πιθανώς μεγαλύτερο πακέτο στήριξης άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις πολιτείες και την τοπική αυτοδιοίκηση, έναν δεύτερο γύρο καταβολής 1.200 δολαρίων, ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και χρηματοδότηση για εξετάσεις και νοσοκομεία.

Αλλά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν μία από τις έδρες της Τζόρτζια και διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, το πακέτο στήριξης θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο, ίσως ακόμη και λιγότερο από 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε ο Λευκός Οίκος. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας από την αρχή αισθάνονταν άβολα να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, και δύο φορές ψήφισαν για ένα πιο μικρό πακέτο 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το οποίο οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές μπλόκαραν και τις δύο φορές.