H Ελλάδα καλείται να πληρώσει τους τόκους του παραγώγου της Goldman

H Ελλάδα καλείται να πληρώσει τους τόκους του παραγώγου της Goldman
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η πεινασμένη για μετρητά χώρα προετοιμάζεται για αποπληρωμές χρέους ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή» αναφέρει το Bloomberg. 

«Η Ελλάδα θα αρχίσει την εφαρμογή αμφιλεγόμενων μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς η πεινασμένη για μετρητά χώρα προετοιμάζεται για αποπληρωμές χρέους ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή», γράφει σήμερα σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο σημειώνει πως η πρόσβαση της χώρας μας σε χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή, ενώ μοιάζει κλειδωμένη έξω από τις αγορές, την ώρα που οι οφειλόμενες πληρωμές στις 20 Μαρτίου περιλαμβάνουν τη συμφωνία ανταλλαγής παραγώγου, που αρχικά είχε κανονιστεί από την Goldman Sachs.

Μάλιστα, σχολιάζεται πως: «Οι τόκοι του παραγώγου της Goldman Sachs (κρατείται από την Εθνική Τράπεζα) ήταν εκείνο που το 2001 απέκρυψε το αυξανόμενο χρέος της χώρας έτσι ώστε να πληροί τους κανόνες για την είσοδο στην Ευρωζώνη και τώρα προκαλεί μεγαλύτερη ασφυξία στην Ελλάδα, που έχει πλέον σοβαρό θέμα με τη χρηματοδότηση των αναγκών της».

Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg αναφέρεται στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στα μέτρα άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα που λαμβάνει: «Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την εξόφληση των προστίμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 27 Μαρτίου (…) κατά συνέπεια, το νομοσχέδιο απαιτεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι δημόσιοι φορείς να επενδύσουν τα αποθεματικά που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας σε τίτλους του δημοσίου και συμφωνίες επαναγοράς, καθώς και μεταφορές 556 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης προς το κράτος», σημειώνει το Bloomberg.