H επιστροφή του Πατίστα

H επιστροφή του Πατίστα

Το ιστορικό κατάστημα καλλυντικών της Ευριπίδου 4 άνοιξε και πάλι σε μια δύσκολη συγκυρία και διεκδικεί τη θέση του στις καρδιές των γυναικών.

Από την Άννα Μιχαήλ

Η Πατίστας που για 35 χρόνια κυριαρχούσε στο χώρο των καλλυντικών, μετά από απουσία πέντε ετών, σήμερα επιστρέφει σε μια δύσκολη συγκυρία. Διεκδικεί τη χαμένη της θέση στο κέντρο της πόλης και στις καρδιές των γυναικών, με προίκα την φήμη του όνομά της, τη διάσημη διαφήμιση και τις καλές τιμές και με ένα μυστικό όπλο …το νέο του ιδιοκτήτη.

Ο Χρήστος Πολυκράτης, ο άνθρωπος που αγόρασε την επωνυμία και νοίκιασε το παλιό κατάστημα της Ευρυπίδου από τον Γιάννη Πατίστα πριν δύο χρόνια, είναι αποφασισμένος να κάνει το εγχείρημά του να πετύχει και να επεκτείνει την αλυσίδα. Ο Χρήστος Πολυκράτης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι η προσωποποίηση του εμπορικού δαιμονίου του Ελληνα που δεν το βάζει κάτω, που μάχεται παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που επιμένει και που τελικά τα καταφέρνει. Διατηρούσε μικρό κατάστημα καλλυντικών στο Παγκράτι μέχρι το 1995, που αφού έκλεισε άρχισε τις παράλληλες εισαγωγές και εξαγωγές καλλυντικών. Για τη στρατηγική του και τις προκλήσεις της νέας τους προσπάθειας μιλά στο WE του news247.

Πόσα χρόνια είστε στο χώρο των καλλυντικών;
Είχα ένα μικρό κατάστημα καλλυντικών στο Παγκράτι με έκλεισε όμως ο Χόντος, η δύναμη. Ήρθε δίπλα και άνοιξε μαγαζί και τότε τα μάζεψα και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη χονδρική για να επιβιώσω. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν παράλληλες εισαγωγές και τα μικρά καταστήματα δεν άντεχαν την πίεση από τους μεγάλους εισαγωγείς. Οι μεγάλες εταιρείες σε υποχρέωναν να αγοράσεις όλη την γκάμα των προϊόντων. Η Hondos κυριάρχησε στην αγορά, έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις και από τότε οι μεγάλοι εισαγωγείς «προσκυνάνε».

Τη Ventus την ξεκίνησα το 1995 με πελάτες μου τα μικρά καταστήματα καλλυντικών που δεν άντεχαν να αγοράζουν από τους μεγάλους και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία παράλληλων εισαγωγών. Έτσι έγινε και η Hondos και ο Πατίστας και όλοι πελάτες μου. Τα Gio Patistas Presige (σ.σ. δεύτερη αλυσίδα καλλυντικών εγγονού ενός εκ των ιδρυτών)είναι επίσης πελάτες μου και έχω πολύ καλές σχέσεις.

Πώς τα καταφέρατε με τα καλλυντικά μέσα στην κρίση;
Στράφηκα στη χονδρική και έτσι κατάφερα να ξεπεράσω την κρίση στη λιανική, την εποχή που δημιουργήθηκαν τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών, αλλά μεγαλύτερη νίκη ήταν ότι κατάφερα να ξεπεράσω τη μεγάλη κρίση της τελευταίας πενταετίας στην οποία η ελληνική αγορά χάθηκε. Από 2,5 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά καλλυντικών έφτασε στο 1,2 δισ. ευρώ. Τότε είναι που στραφήκαμε στις εξαγωγές.

Αυτή η πενταετία ήταν το «τσουνάμι» της Ελλάδας. Είναι απερίγραπτα σκληρή αυτή η κρίση γιατί τους θίγει όλους και κυρίως τα νέα παιδιά. Πνίγει τους μισθούς τις δουλειές τα πάντα. Εγω τα σκέφτομαι πολύ τα νέα παιδιά. Εμείς εδώ έχουμε 32 νέα παιδιά που δουλεύουν μαζί μας. Η έννοια μου ήταν να έχουν δουλειά. Δεν έχω μειώσει ότι ένα ευρώ, σε όλη την κρίση, ούτε επιδόματα, ούτε άδειες. Ο μόνος αντίπαλος είναι το κράτος. Κάνω εξαγωγές και μου χρωστάει το κράτος ΦΠΑ και δε μου το δίνει. Τώρα μου χρωστάει η εφορία 400.000 και με τα χίλια ζόρια μου δίνουν τα 190.000.

Η εταιρεία Ventus σήμερα βασίζεται στις εξαγωγές και όχι μόνο στην ελληνική αγορά. Η Ventus  έχει 70 πελάτες στο εξωτερικό σε Δανία, Αυστρία, Γερμανία . Από τα 7 εκατ. ευρώ του τζίρου μας τα 5 είναι από εξαγωγές. Πριν την κρίση κάναμε 3 εκατ. Ελλάδα 1 εκατ. εξαγωγές. Έτσι νικήσαμε την κρίση με τις εξαγωγές, τις πενταπλασιάσαμε.

Πώς αποφασίσατε να αγοράσετε μέσα στην κρίση μεγάλο κατάστημα καλλυντικών;
Δεν ήθελα καθόλου. Τον κύριο Γιάννη τον ήξερα 40 χρόνια. Αγόραζε από μας καλλυντικά. Το 2009 έκλεισε το μαγαζί για λόγους υγείας και μετά το πούλαγε. Υπήρχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι. Όμως δεν τους ήθελε. Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου λεγε «ρε Πολυκράτη πάρε το μαγαζί εσύ». «Τι να το κάνω» του έλεγα εγώ… «Άσε με ρε κυρ Γιάννη, αφού ενδιαφέρεται κόσμος…». « Δεν το δίνω έτσι» μου λεγε. «Ερχονται κάτι μπατίρια να μου λένε ότι θα μου δίνουν με δόσεις το τίμημα…τί θα κάνουν μετά;»

Έρχεται ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής και μου λέει εντάξει συμφωνήσαμε με τον κυρ Γιάννη θα πάρουμε το μαγαζί. Θα μας καλύψεις με εμπόρευμα να το γεμίσουμε; Του λέω λεφτά έχεις; Μου λέεει 50.000…όταν το μαγαζί για να γεμίσει θέλει 500.000. Του εξήγησα ότι δεν θα του δώσω εμπόρευμα 300.000 με 50.000 ευρώ και τους έδιωξα. Ξανάρχισε ο κυρ Γιάννης να με παίρνει, ήθελε και ο γιος μου να το δούμε, με πείσανε και δέχτηκα… Χάρηκε τότε ο κυρ-Γιάννης, ησύχασε….

Μόνο η ανακαίνιση για το πρώτο μαγαζί έκανε πάνω από 100.000 ευρώ. Ανοίξαμε τον Ιούνιο του 2013 και το 2014 ξεκινήσαμε και το δεύτερο κατάστημα στη Νίκης. Σύντομα ετοιμάζεται και το τρίτο κατάστημα στο κέντρο και θα ακολουθήσει και τέταρτο στα προάστια.

Σήμερα όμως ο χώρος της ομορφιάς έχει επηρεαστει από την κρίση. Πώς λοιπόν θα τα καταφέρει μια ακόμη αλυσίδα καλλυντικών; Ποια θα είναι η στρατηγική της Πατίστας εκτός από το ιστορικο της όνομα;
Άνοιξα στην κρίση. Αφού άνοιξα στην κρίση… από δω και πέρα θα τα καταφέρω. Το όνομα Πατίστας είναι πολύ μεγάλο, όμως τα πέντε χρόνια που έμεινε κλειστό το έβαλε στο περιθώριο. Τώρα θα κάνουμε όμως προώθηση και με διαφημίσεις και με προσφορές. Πωλήσεις χάνονται από την περιφέρεια, τα μικρά μαγαζιά.

Από το 1,2 δισ. το 60% είναι στα μεγάλα μαγαζιά και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια. Όλοι αυτοί δουλεύουν όμως για το Χόντο, γιατί κάνουν προσφορές όταν κάνει ο Χόντος… Κάνει ο Χόντος 20%, 20% και οι άλλοι. Δεν κάνει προσφορές ο Χόντος δεν κάνει κανείς. Ο Χόντος είναι ο leader και δίνει την εντολή ποια έκπτωση θα κάνουν όλοι στην αγορά και όλοι στην αγορά τον ακούν γιατί φοβούνται τις εταιρείες. Οι εταιρείες καλλυντικών, οι μεγάλοι εισαγωγείς δεν επιτρέπουν εκπτώσεις και προσφορές παρά μόνο αυτές που κάνει ο Χόντος και όταν αυτός τις κάνει…

Και εσείς τί θα κάνετε;
Εγώ έχω τελειώσει μ’αυτούς. Τους έχω πει μην τολμήσετε να με πάρετε ένα τηλέφωνο. Θα κάνω ό,τι εκπτώσεις θέλω. Τώρα έχω 40% σε συγκεκριμένους κωδικούς σε 15 αρώματα. Εχει ο Χόντος 30% έκπτωση στο μακιγιάζ και 20% στην περιποίηση; Εγώ κάνω 30% σε όλα και στο μακιγιάζ και στην περιποίηση.

Οι άλλες αλυσίδες μπορεί να έχουν άλλη στρατηγική εγώ καίγομαι για να πάρω τα μερίδια γιατί το όνομα Πατίστας πρέπει να ανέβει και να φτάσει εκεί που ήταν. Από 25.000 ευρώ ταμείο την ημέρα που έκανε το κατάστημα Πατίστας το 2005, πριν κλείσει το 2009 είχε φτάσει τα 1000 ευρώ την ημέρα. Τώρα έχει αρχίσει και αυξάνεται είναι στα 4.000 ευρώ την ημέρα και με τη διαφήμιση και όσο γίνεται γνωστό ελπίζουμε να πηγαίνει συνέχεια καλύτερα. Και έχω τη δύναμη της διαπραγμάτευσης που μου δίνει ο μεγάλος τζίρος, αλλά και κάτι άλλο…τις εισαγωγές.

Το ιστορικό κατάστημα της Ευριπίδου
Το κατάστημα της Ευριπίδου 4, ξεκίνησε το 1955 και την εποχή της ακμής του είχε σαράντα αισθητικούς και το Γιάννη Πατίστα πάντα διαθέσιμο για συμβουλές και κουβέντα με τους πελάτες. Τα πρώτα μακιγιάζ , τις πούδρες και τα κραγιόν από τον Πατίστα έβγαιναν και… γέμιζαν τις τσάντες των γυναικών. Ήταν η εποχή που χρειαζόταν η αστυνομία για να συγκρατεί το πλήθος και άνοιγε η πόρτα για να βγαίνει σιγά σιγά ο κόσμος για να μην κλείνει η Ευριπίδου.

Όπως θυμάται ο Γιάννης Πατίστας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαρία Ξένου: «Δεν ξεχώρισα ποτέ καμιά γυναίκα. Είτε ήταν νοικοκυρά είτε η πιο επώνυμη έχαιρε της ίδιας αγάπης και φροντίδας από μένα… Από το μαγαζί πέρασε κόσμος και κοσμάκης. Η Μαίρη Κουάντ, η μεγαλύτερη επανάστάτρια στον χώρο της μόδας, “η κυρία μίνι”, αλλά και η Έλενα Ρουμπινστάιν, η αυτοκράτειρα της κοσμετολογίας. Επίσης όλα τα υψηλά στελέχη των ευρωπαϊκών οίκων μόδας. Όλες οι διάσημες Ελληνίδες που έγιναν πελάτισσες και φίλες μου. Από τον χώρο της πολιτικής, του θεάτρου,του σινεμά…. Ποια να πρωτοθυμηθώ… Η Αλίκη Βουγουκλάκη, η Ρενα Βλαχοπούλου,η Ζωή Λάσκαρη, η Ρίκα Διαλυνά. Η Άννα Φόνσου, τον αγώνα της οποίας για το Σπίτι του Ηθοποιού τον γνωρίζω καλά και νιώθω μεγάλη συγκίνηση που τον έφερε εις πέρας. Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη η οποία περα από το ο=ότι προμηθευόταν από μένα αποκλειστικά τα καλλυντικά της, μας συνέδεε βαθειά φιλία και η απώλειά της μου κόστισε παρα πολύ. Η λατρεμένη μου Δέσπω Διαμαντίδου».

Gio Patistas Prestige: Ο άλλος Πατίστας
Η αλυσίδα του εγγονού του κ. Γιάννη Πατίστα που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά Πατίστας είναι η Gio Patistas Prestige με 12 σημεία εκτός Αθηνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο κ. Τσόλας, είναι μια εντελώς διαφορετική αλυσίδα καλλυντικών, με μικρά καταστήματα ισόγεια, που δίνει έμφαση στα ευρείας διανομής προϊόντα (τα φθηνά) και όχι στα επιλεκτικής (τα ακριβά) και που έχει εστιάσει στα νεανικά κοινά.

«Δεν έχουμε καμιά σχέση με την κλασσική Πατίστας. Χρησιμοποιήσαμε το όνομα Gio Patistas γιατί αυτο είναι το όνομα του Γιώργου Πατίστα, συνεταίρου μας, το οποίο όμως μπορεί σύντομα να αλλάξει αν αποφασίσουμε ότι είναι αυτό η στρατηγική μας», αναφέρει ο κ. Τσόλας ιδιοκτήτης της αλυσίδας. όλα σε εμάς είναι διαφορετικά. Στα μαγαζιά έχουμε δυνατή μουσική, είμαστε εστιασμένοι στο μακιγιάζ και ειδικά στις πούδρες (Seventeen, L’oreal) και έχουμε στόχευση στα πολύ νεανικά κοινά.

Πηγή: News247.gr