H Εθνική πουλάει τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια

H Εθνική πουλάει τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής θυγατρικής, σχεδιάζει να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης η ολοκλήρωση της πώλησης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία είναι θέμα λίγων μηνών.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ανακοινώσουμε τον αγοραστή της Banca Romaneasca», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Η πώληση θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, θα είναι τονωτική για τα κεφάλαια και ωφέλιμη για τη ρευστότητα». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η Credit Suisse θα είναι ο σύμβουλος της πώλησης. Ο αγοραστής της ρουμανικής θυγατρικής, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα κληθεί επίσης να αποπληρώσει δάνειο 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την ΕΤΕ, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη ρευστότητα.

Όπως και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η ΕΤΕ έχει χαράξει μια πορεία συρρίκνωσης μέσω της αποεπένδυσης παγίων και θυγατρικών του εξωτερικού, ούτως ώστε να εστιάσει στην εγχώρια τραπεζική δραστηριότητα. Στόχος είναι τα έσοδα να δώσουν ώθηση στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα.

Εκτός από την Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της δέσμευσής της απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές.

«Περισσότερο από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Αυτές οι ενέργειες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό μέρος των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Οι πωλήσεις αύξησαν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 της Εθνικής Τράπεζας κατά 750 μονάδες βάσης και η πώληση της ασφαλιστικής της μονάδας ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά περαιτέρω 110 μονάδες βάσης, περίπου στο 18%.

Αυτό δίνει στην Εθνική Τράπεζα ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» εν όψει άλλου ένα γύρου πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ τον επόμενο χρόνο, τα οποία σύμφωνα με τον Λ. Φραγκιαδάκη, «δεν θα αποτελέσουν κανένα πρόβλημα» για τον όμιλο.

Η Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να εστιάσει στην εγχώρια αγορά για να βοηθήσει «να βγει η οικονομία από την κινούμενη άμμο των υφέσεων προς την ανάκαμψη».

«Οι τράπεζες δεν είναι δημιουργοί ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις είναι. Είμαστε επιταχυντές ανάπτυξης. Έχουμε τη ρευστότητα και τα οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο Λ. Φραγκιαδάκης, που αναμένει ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα επανέλθει καθώς σταθεροποιείται η οικονομία.

Δήλωσε ότι μια πρόκληση για την Εθνική θα ήταν η αντικατάσταση των εσόδων που χάθηκαν από τις πωλήσεις με δραστηριότητες στο εσωτερικό, αν και η πληρωμή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερους πόρους, είχε εν μέρει αντισταθμίσει τα έσοδα από τη Finansbank.

Ο όμιλος έχει μειώσει το δανεισμό του από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και αναμένει ότι θα τον μειώσει περαιτέρω τον επόμενο χρόνο.
«Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μείωσης των NPEs» πρόσθεσε.