H Ford «ρίχνει» άλλα 4,5 δισ. στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

H Ford «ρίχνει» άλλα 4,5 δισ. στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Ford CEO Mark Fields unveils the Lincoln Continental concept car at the 2015 New York International Auto Show in New York City April 1, 2015. REUTERS/Mike Segar - RTR4VRR7

Περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και καλύτερες ηλεκτρικές μπαταρίες είναι στα πλάνα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μεγάλο στοίχημα της Ford. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύθηκε να επενδύσει άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να προσθέσει άλλα 13 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα μοντέλα της μέχρι το 2020, επεκτείνοντας παράλληλα την έρευνα για τις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Τα νέα σχέδια της Ford γνωστοποίησε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Mark Fields σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Σε διάστημα μόλις πέντε χρόνων, άνω του 40% των μοντέλων της εταιρείας θα έχουν αποκτήσει ηλεκτρικές εκδόσεις.

Το Ford Focus Electric 2017, το πρώτο από τα 13 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας, θα αρχίσει να παράγεται στα τέλη του επόμενου έτους με μπαταρία 100 μιλίων. Το όχημα θα είναι επίσης σε θέση να φορτίζεται έως και κατά 80% μέσα σε 30 λεπτά, περίπου δύο ώρες πιο γρήγορα από ό, τι το σημερινό μοντέλο Focus Electric. Θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Ford με ικανότητα ταχείας φόρτισης.

Η Ford έχει ήδη αρχίσει να επεκτείνει τα προγράμματα ανάπτυξης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και την Ασία προκειμένου να βελτιώσει την τεχνολογία της μπαταρίας και να αναπτυχθεί ευκολότερα στην Κίνα, την Ταϊβάν και την Κορέα.

Η Ford έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 9 δισεκατομμύρια δολάρια ένα εργαστήριο ηλεκτρικών μπαταριών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 2013. Το εργαστήριο δουλεύει επίσης πάνω στις ηλεκτρικές στήλες που είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και φθηνότερες στην παραγωγή.