H ειρωνική απάντηση της κυβέρνησης στον Τόμσεν

H ειρωνική απάντηση της κυβέρνησης στον Τόμσεν

«Είναι γνωστό ότι πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του» αναφέρουν σαρκαστικά κυβερνητικές πηγές.

«Ο Τόμσεν πέφτει πάντα μέσα στις προβλέψεις του», έλεγαν ειδικότερα με αρκετή δόση ειρωνείας κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζοντας ότι το στέλεχος του ΔΝΤ: «Έλεγε για ανάπτυξη 2,1% και είχαμε ύφεση 7,1%. Για το 2016 μιλούσε για έλλειμμα και ύφεση και υπάρχει υπεραπόδοση και θετική ανάπτυξη».

Οι ίδιες πηγές κατέληγαν σαρκαστικά παροτρύνοντας τον κ.Τόσμεν: «Να συνεχίσει τις προβλέψεις. Να γράψει ένα μπλογκ».

Χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη είπε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Anders Aslund, στο Atlantic Council της Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Όπως είπε ο Τόμσεν, προβλέπεται η Ελλάδα να επανέλθει σε ανεργία 7,8% το 2038, ενώ για την Ιταλία το ίδιο ποσοστό θα επανέλθει σε 12 χρόνια, η Πορτογαλία σε 10 και η Ισπανία σε έξι χρόνια. Όπως είπε “η διαρθρωτική ανεργία, ο αποπληθωρισμός και το υψηλό χρέος είναι κληρονομιές της οικονομικής κρίσης” και σχολίασε πως έξι χώρες της ευρωζώνης έχουν χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα, υποστήριξε ότι δεν είναι το βασικό πρόβλημα, για να προσθέσει ότι η Ευρώπη έχει κάνει σημαντική πρόοδο τόσο σε μεταρρυθμίσεις, όσο και στην αρχιτεκτονική της και στην τραπεζική ένωση και στο τείχος προστασίας της.

Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που έχουν κάποιες χώρες, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, κάποιες δημοσιονομικές δαπάνες στο πρότυπο του σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ και πάνω από όλα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η νέα δήλωση- σοκ Τόμσεν ήρθε την ώρα που η διαπραγμάτευση παραμένει παγωμένη και το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον ερώτημα και την πηγή διαφωνιών μεταξύ των εταίρων και τριβής με το Βερολίνο.

‘Όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το Ταμείο, που είναι πάντα… απαισιόδοξο στις προβλέψεις του και πιέζει διαρκώς για επιπλέον μέτρα.

Ο Τόμσεν όμως ειδικότερα ήταν πάντα ο «σκληρός» στις διαπραγματεύσεις και στο παρελθόν έχει φανεί ιδιαίτερα επίμονος σε ζητήματα που για το Ταμείο είναι ιδεολογικού χαρακτήρα.