H μάχη των φορητών chipset

H μάχη των φορητών chipset

Intel vs ARM: H μάχη θα ανάψει το 2014 με πολλά και πανίσχυρα τσιπάκια να προορίζονται για τα gadget μας.

Στην CES βλέπουμε μια πολυ ενδιαφέρουσα μάχη η οποία δεν αφορά τους κατασκευαστές Smartphones και Tablets αλλά τους κατασκευαστές των τσιπσετ – επεξεργαστών των φορητών συσκευών. Σε αυτό τον τομέα η ARM έχει τον απόλυτο έλεγχο μια και έχει βρει την χρυσή τομή επιδόσεων και ειδικά κατανάλωσης ενέργειας. Οι μεγάλοι κατασκευαστές προσπαθούν να διαφοροποιηθούν απο τον ανταγωνισμό φτιάχνοντας δικούς τους επεξεργαστές, βασιζόμενοι πάντα σε πυρήνες ARM, όπως για παράδειγμα Apple, Samsung και πρόσφατα LG. Ενώ Qualcomm, MediaTek και nVidia έχουν παρουσιάσει τις δικές τους πλατφόρμες υλικού OEM για όλες τις κατηγορίες συσκευών.

Δείτε: Τα 11+1 τεχνολογικά νέα που ξεχώρισαν το 2013

Η Intel προσπαθεί εδώ και πολυ καιρό να μπει στον χώρο των Smartphones αλλά χωρίς επιτυχία αλλά όλα δείχνουν ότι το 2014 και το 2015 ίσως να είναι η χρονιά της μιας και έχει παρουσιάσει μοντέλα Atom σαφώς πιο ισχυρά από τα αντίστοιχα μοντέλα της ARM και με χαμηλή κατανάλωση.

Στην CES του 2014 παίρνουμε μια ιδέα απο τον επερχόμενο πόλεμο μια και η Asus παρουσίασε αρκετά μοντέλα που βασίζονται σε επεξεργαστές της Intel ενώ η nVidia παρουσίασε τον επεξεργαστή K1 με 192 πυρήνες(!) και 64bit. Όπως καταλαβαίνετε οι επιδόσεις του εν λόγω chip, τουλάχιστον σε επίπεδο γραφικών, θα πλησιάζει αυτές των καρτών γραφικών 3D των PC.

Πηγή: digi1.gr