H Maersk σταματά τη διέλευση των εμπορικών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα

H Maersk σταματά τη διέλευση των εμπορικών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μαχητές Χούτι επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα -ιδιαίτερα σε πλοία που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ.

Ο γίγαντας της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων A.P. Moller-Maersk έδωσε εντολή σε όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας να σταματήσουν τα ταξίδια τους μετά από επίθεση σε ένα από τα πλοία της και τους αυξανόμενους κινδύνους για τον εμπορικό στόλο στην περιοχή από τους μαχητές Χούθι.

«Μετά το παραλίγο περιστατικό με το Maersk Gibraltar χθες και μια ακόμη επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα πλοία της Maersk που βρίσκονται στην περιοχή και πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να διακόψουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι μαχητές Χούτι επιτίθενται στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα -ιδιαίτερα σε πλοία που, όπως λένε, συνδέονται με το Ισραήλ- ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα. Το Bab al-Mandab είναι μια στενή υδάτινη έκταση που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με την Ερυθρά Θάλασσα και, τελικά, με τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου βορειότερα.

Οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι συνδέσεις των πλοίων με το Ισραήλ φαίνεται να είναι λιγότερο άμεσες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι διευρύνονται. Τουλάχιστον τρία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν δεχθεί επίθεση ή έχουν διαταραχθεί κοντά στην Υεμένη την τελευταία ημέρα περίπου.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ιδιαίτερα κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», τόνισε η Maersk. «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την προστασία των ναυτικών».

Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τι θα συμβεί στη συνέχεια με τον στόλο της. Η εταιρεία συναλλάσσεται με τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο. Παράλληλα δήλωσε ότι η Νο1 προτεραιότητά της είναι να διατηρεί τα πληρώματά της ασφαλή.

«Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων των πελατών μας, συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις ομάδες logistics και λαμβάνουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στους πελάτες μας.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com