H «meta» εποχή της Κωτσόβολος στη σκιά της πώλησης

H «meta» εποχή της Κωτσόβολος στη σκιά της πώλησης
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
Η χθεσινή (6/7) παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της απόφασης της Currys, του μητρικού ομίλου της Κωτσόβολος

Ο Γιάννης Βασιλάκος, ο επικεφαλής της Κωτσόβολος, απέδειξε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της εταιρείας και των επόμενων επενδυτικών σχεδίων ότι πάνω από όλα είναι ένας καλός πωλητής.

Η χθεσινή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στη «σκιά» της απόφασης της Currys, του μητρικού ομίλου της Κωτσόβολος, να πωλήσει την ελληνική θυγατρική της. Όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει ανακόψει το επενδυτικό πλάνο της. Αντιθέτως ο κ. Βασιλάκος, που δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της διαδικασίας πώλησης της Κωτσόβολος επί 2,5 ώρες παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας σε μια άβολη, κατά γενική ομολογία, περίοδο όπου η επόμενη ημέρα υπό νέο ιδιοκτήτη, αν βρεθεί και δώσει τα λεφτά που ζητά η μητρική, πιθανότατα να είναι τελείως διαφορετική.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξεύρεσης ενδιαφερόμενου επενδυτή, ο κ. Βασιλάκος δήλωσε άγνοια για πιθανές συζητήσεις που πραγματοποιεί η Currys και ο χρηματοοικονομικός της σύμβουλος, Citi. 

Ωστόσο διευκρίνισε ότι «η Citi τρέχει τη διαδικασία, η οποία συλλέγει ενδιαφέρον και θεωρητικά αλλά και πρακτικά στο επόμενο διάστημα, όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περάσουν το πρώτο screening θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσουν την Κωτσόβολος και να υπάρξει η πρώτη προφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειδή μπροστά μας είναι το καλοκαίρι, η πρώτη φάση είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της με συλλογή του ενδιαφέροντος για να περάσουμε στην επόμενη φάση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν πιο σοβαρά μετά το καλοκαίρι γιατί οι επόμενες φάσεις έχουν και άλλη πληροφορία και παρουσιάσεις, θα υπάρξουν στη συνέχεια βαριά due diligence που θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο χρόνο», είπε.

Πέρα από τη διαδικασία πώλησης, η ολοκλήρωση της οποίας θα εξαρτηθεί από αν η Currys πετύχει καλή τιμή, ο επικεφαλής του ομίλου Άλεξ Μπάλντοκ δήλωσε χθες σε χρηματιστηριακούς αναλυτές πως «αν δεν πετύχουμε καλή τιμή, δεν θα πουλήσουμε τον Κωτσόβολο», το επενδυτικό πλάνο της Κωτσόβολος, το αποτύπωμα της οποίας έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 10ετία, είναι πολυσχιδές.

Αυτό που κρατάμε από αυτό που είπε ο κ. Βασιλάκος είναι ότι η Κωτσόβολος δεν είναι απλά μια λιανεμπορική επιχείρηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτιμηθεί αμιγώς έτσι και ότι έχει περιθώρια ανάπτυξης «τουλάχιστον για την προσεχή 5ετία». Η δραστηριότητα των υπηρεσιών που σήμερα αποτελεί το 10% των εσόδων της και το 15% των μικτών κερδών της, θα αποτελέσει στο μέλλον έναν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξή της με την εταιρεία να προσδοκά ότι θα αποτελεί στο άμεσο μέλλον το 30% των εσόδων της. Παράλληλα η εταιρεία εστιάζει στην παροχή υπηρεσιών, απ’ την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων, αντλιών θερμότητας ή ηλιακών θερμοσιφώνων «με το κλειδί στο χέρι», τη μελέτη, εγκατάσταση ηλεκτρικών και την επίπλωση σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, ως διαφημιστικά πακέτα προβολής, κάθε είδους επισκευή ή τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές σε άλλες επιχειρήσεις λιανικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελευταία της χρήση η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 733 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 12,1% σε σχέση με την προηγούμενη ενώ τα κέρδη EBITDA έφτασαν στα 48,6 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6% και τα προ φόρων κέρδη στα 20,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 18%, εξαιτίας της «δραματικής αύξησης κόστους κάθε είδους», όπως ανάφερε ο CEO της εταιρείας, Γιάννης Βασιλάκος. Χαρακτηριστικά δε ανάφερε πως η τιθάσευση των παραγόντων κόστους «ήταν δυνατή από τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά», καθώς έως τότε η τελική γραμμή είχε μόνον 1 εκατ. ευρώ κερδών. Η υπέρβαση επιτεύχθηκε αφενός λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους αλλά και λόγο της ενεργούς διαχείρισης κάθε κοστολογικού παράγοντα στη λειτουργία του ομίλου.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του υπερέβησαν τα 82,8 εκατ. ευρώ από 59,4 εκατ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο η αγορά ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών έτρεξε με αύξηση κατά 30%, ενισχυμένη από διάφορα προγράμματα κρατικής επιδότησης για αλλαγές συσκευών αλλά και ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης. Η εταιρεία εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης 2023-2024 θα εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3% αλλά και βελτίωση περιθωρίου κέρδους EBITDA που πέρυσι υποχώρησε στο 2,8% από 3,8% τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 19,4 εκατ. ευρώ σε δίκτυο, logistics αλλά και IT, με τον τελευταίο τομέα να χαρακτηρίζεται από τον κ. Βασιλάκο ως βασική υπεραξία για τον όμιλο.