H πρώτη startup που συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια για ανταλλαγή Bitcoin

H πρώτη startup που συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια για ανταλλαγή Bitcoin

Παρά τις ενστάσεις και τις «φωνές» για κερδοσκοπία, το ψηφιακό νόμισμα κερδίζει έδαφος. 

H startup Coinbase , η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν bitcoins, συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια από venture capital , το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει τέτοιου τύπου startup, μεταδίδει το BBC

H αξία του ψηφιακού νομίσματος κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων καταναλωτών με την αξία του να καταγράφει κυριολεκτικά τρελή πορεία. Η τιμή του από τα 15 δολάρια στις αρχές του 2013, έφτασε σε ιστορικό υψηλό στις 28 Νοεμβρίου «αγγίζοντας», μάλιστα, την τιμή του χρυσού, στα 1.240 δολάρια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκέντρωσε για να «εκπαιδεύσει την αγορά και να προωθήσει την υιοθέτηση από περισσότερους καταναλωτές του bitcoin». Ωστόσο η ραγδαία αύξηση της αξίας του προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από επίσημες χρηματοοικονομικές αρχές , που στην αρχή «σνόμπαραν» το ψηφιακό νόμισμα. Μόλις την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) προειδοποιούσε για τη χρήση του.

Ελλάδα: Bitcoins υπάρχουν!

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες για να κρατούν την πραγματική ισοτιμία σαν κατάθεση» αναφέρει η ΕΒΑ. Αλλά και η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, απαγόρευσε στις τράπεζες της να δέχονται συναλλαγές σε bitcoin, καθώς «δεν έχει καμία νομιμοποίηση και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν ισοτιμία». Παράλληλα υπάρχουν ανησυχίες ότι η αύξηση της τιμής του νέου νομίσματος «οδηγήθηκε» από κερδοσκόπους που επιδιώκουν να εξαργυρώσουν εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία του. Θέση πήρε και ο Αλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Fed από το 1987 έως το 2006, ο οποίος χαρακτήρισε το bitcoin ως «φούσκα» που θα σκάσει.

Παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από διάφορες πλευρές, αρκετοί οργανισμοί παγκοσμίως έχουν αρχίσει και δέχονται το bitcoin σαν μια μορφή πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το ρευστό. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Virgin Galactic -που οργανώνει μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα- του δισεκατομμυριούχου Βρετανού μεγιστάνα, Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η εταιρία του, έκανε προ ημερών δεκτή την πρώτη συναλλαγή με το λεγόμενο Bitcoin.

Διαβάστε σχετικά: Bit και… coin!

Από την πλευρά της η Coinbase αναφέρει ότι ο αριθμός των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το «bitcoin πορτοφόλι τους» έχει διπλασιαστεί και φτάνει πλέον τους 600.000 και σχεδόν 10.000 εγγράφονται στη πλατφόρμα κάθε μέρα! Επίσης η startup αναφέρει ότι δουλεύει με 16.000 εμπόρους για να παρέχει πληρωμές στο ψηφιακό νόμισμα.  «Το κάνουμε πιο εύκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν, τους εμπόρους να πουλήσουν, και τους προγραμματιστές να προγραμματίσουν».

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 εκατ. bitcoin , ενώ η διαδικασία για να λάβει κάποιος το νόμισμα προϋποθέτει μια bitcoin ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία αποτελείται από 27 – 34 χαρακτήρες και αριθμούς.

Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;

Για όσους δεν το έχετε ξανακούσει, πρόκειται για ένα άυλο, αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, που δημιουργήθηκε το 2009, διαμορφώνεται από έναν κρυπτογραφικό κώδικα ανοιχτού τύπου, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και στη διακίνηση του δεν εμπλέκονται χρηματοοικονομικές αρχές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή κυβερνήσεις.

Βασίζεται σε ένα δίκτυο «συνεργαζόμενων» υπολογιστών peer-to-peer (Ρ2Ρ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (στην ιστοσελίδα του Bitcoin υπάρχει αναλυτική λίστα ιστοσελίδων όπου δέχονται σχετικές συναλλαγές).

 *Στη φωτογραφία καταναλωτής κάνει χρήση του πρώτου Bitcoin ΑΤΜ στο Βανκούβερ του Καναδά.