H Τesla αλλάζει για πάντα την αυτοκίνηση

H Τesla αλλάζει για πάντα την αυτοκίνηση

Η υπερ-φιλόδοξη εταιρεία του Elon Musk δεν κάνει απλώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δημοφιλή. Ορίζει, εκ νέου, έναν ολόκληρο κλάδο.

Τον Δεκέμβριο, στην Έκθεση Αυτοκινήτων του Λος Άντζελες, οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων χρησιμοποίησαν τα περίπτερά τους για να εκθέσουν νέα μοντέλα και concept αυτοκίνητα.

H Tesla – η εκκεντρική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων που τις περισσότερες φορές επιλέγει να μην έχει παρουσία σε τέτοια events του κλάδου – έφερε ένα ολόκληρο …σπίτι!

Ο χώρος, με την επωνυμία “House of the Future” (Σπίτι του Μέλλοντος), ήταν εξοπλισμένος με ηλιακά πάνελ της Tesla καθώς και με το Powerwall, μια μονάδα αποθήκευσης οικιακών μπαταριών της εταιρείας.

Φυσικά, ο χώρος φιλοξενούσε και τον στόλο των δημοφιλών μοντέλων της Tesla – το Model X, το Model S και το πιο πρόσφατο Model 3.

Τόσο τα αυτοκίνητα όσο και το σπίτι του μέλλοντος είναι συστατικά στοιχεία του σύγχρονου οικοσυστήματος καθαρότερης ενέργειας που η Tesla ορίζει και σχεδιάζει για όλους μας.

Ελάχιστες εταιρείες σκέφτονται με έναν τόσο ευρύ ορίζοντα όπως η Tesla. Η εταιρεία με τα 15 χρόνια ιστορίας πίσω της εφευρίσκει εκ νέου τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Και ελάχιστες εταιρείες είχαν ποτέ μια τέτοια επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης όπως το αυτοκίνητο.

«Φέρνουν το διαδίκτυο των πραγμάτων στο αυτοκίνητο ή, αντιστρόφως, το αυτοκίνητο στο διαδίκτυο των πραγμάτων» λέει ο Mark Baskinger, καθηγητής στη Σχολή Σχεδιασμού του Carnegie Mellon. «Είναι πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς αυτό-προσδιορίζονται πλέον ως ένα διαφορετικό ‘παράδειγμα’».

Η Γουόλ Στριτ είναι εμφανές ότι πιστεύει στη δύναμη αυτού του οράματος. Στα μέσα Δεκέμβρη, η τιμή της μετοχής της Tesla κατέγραφε αύξηση 61% για το σύνολο του 2017, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 58 δισεκατομμύρια δολάρια – ανταγωνιζόμενη εταιρείες όπως η GM και η Ford.

Τον ρόλο του οραματιστή τον παίζει, βεβαίως, ο Elon Musk, συνιδρυτής και CEO της Tesla. Και μπορεί κάποιοι να κοντοστέκονται όταν τον ακούνε να λέει ότι πρέπει – μεταξύ άλλων – να αποικήσουμε τον πλανήτη Άρη, αλλά ελάχιστοι αμφισβητούν τα επιτεύγματα της αυτοκινητοβιομηχανίας του.

Από τη μετάβαση της Tesla στην αυτοματοποίηση και την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό μέχρι τη διαχείριση του αυτοκινήτου ως λογισμικό (με αναβαθμίσεις συστήματος κλπ.) και την εικόνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως κάτι το cool, τα ίχνη του νέου ‘παραδείγματος’ της Tesla καθίστανται ολοένα και πιο εμφανή στον τρόπο με τον οποίο οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων σχεδιάζουν τα δικά τους μοντέλα.

Ο Tim Huntzinger, σχεδιαστής αυτοκινήτων που διδάσκει στο πρόγραμμα σπουδών μεταφορών του ArtCenter College of Design, λέει ότι η μεγαλύτερη επίδραση της Tesla θα είναι εν τέλει στο μοντέλο παραγωγής και πώλησης των αυτοκινήτων.

«Κατάφεραν να πουλήσουν τόσα πολλά Model 3 προτού καν το Model 3 φτάσει στα τελικά στάδια σχεδιασμού» επισημαίνει ο Huntzinger. «Ήταν σαν να έφτιαξαν ένα Kickstarter για αυτοκίνητα. Πέτυχαν να συλλέξουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε έσοδα προτού στην πραγματικότητα καταλήξουν στην τελική σχεδιαστική διαμόρφωση του οχήματος».

Κι όλο αυτό είναι μια επιτυχία άνευ προηγουμένου για τον Huntzinger. «Είναι τεράστιο κατόρθωμα για τα δεδομένα του κλάδου των αυτοκινήτων. Σε όλη την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εταιρείες ήταν αναγκασμένες να ξοδέψουν εκατοντάδες εκατομμύρια προτού εξασφαλίσουν ένα σεντ. Πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν έτσι» καταλήγει.