H Xiaomi αποκάλυψε το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της και υπόσχεται να βρεθεί στο «top 5 παγκοσμίως»

H Xiaomi αποκάλυψε το πρώτο ηλεκτρικό όχημά της και υπόσχεται να βρεθεί στο «top 5 παγκοσμίως»
epa06849544 (FILE) - A man uses his mobilephone next to a logo of Chinese mobile phone product manufacturer Xiaomi at Xiaomi's headquarters in Beijing, China, 12 February 2015 (re-issued 29 June 2018). Reports on 29 June 2018 state Chinese mobile phone maker Xiaomi raised an estimated 4.72 billion USD in its IPO in Hong Kong, indicating it will be valued at some 53.9 billion USD. Xiaomi's original target was to be valued at around 100 billion USD. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το νέο πενταθέσιο σεντάν της Xiaomi θα έχει αυτονομία έως και 800 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Του Steve Mollman

Ο Elon Musk πιστεύει ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα γίνουν κυρίαρχοι παίκτες στην παγκόσμια σκηνή.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν ότι οι 10 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι η Tesla ακολουθούμενη από εννέα κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla στο συνέδριο DealBook των New York Times τον περασμένο μήνα. «Νομίζω ότι μπορεί να μην έχουν άδικο».

Φυσικά, μιλούσε για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Τι θα λέγατε όμως για έναν κινεζικό κατασκευαστή smartphones;

Την Πέμπτη στο Πεκίνο ο γίγαντας των smartphones Xiaomi παρουσίασε το πρώτο του ηλεκτρικό όχημα (EV) – και δήλωσε ότι σκοπεύει να γίνει, όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος Lei Jun, «μία από τις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο» μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

«Έχουν μια σημαντική ευκαιρία να ξεφύγουν καθώς το αυτοκίνητο γίνεται μια έξυπνη συσκευή», δήλωσε στο Reuters ο Bill Russo, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Automobility με έδρα τη Σαγκάη.

Το όχημα, που ονομάζεται SU7 ή Speed Ultra, θα μοιράζεται ένα λειτουργικό σύστημα με τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές της εταιρείας. Ο Russo σημείωσε ότι η Xiaomi έχει «εκατοντάδες εκατομμύρια “Mi Fans”, ή μέλη του οικοσυστήματος των έξυπνων συσκευών της».

Η Xiaomi, η οποία ιδρύθηκε το 2010, συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες μάρκες smartphone στον κόσμο, μαζί με την Apple, τη Samsung και τις κινεζικές Oppo και Vivo. Κατασκευάζει επίσης άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και οικιακές συσκευές.

Η Apple, επίσης, φημολογείται εδώ και καιρό ότι εργάζεται πάνω σε ένα EV που θα ενσωματώνεται στο iOS της.

Το νέο πενταθέσιο σεντάν της Xiaomi θα έχει αυτονομία έως και 800 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, τελική ταχύτητα περίπου 265 χιλιόμετρα την ώρα και έναν «σούπερ ηλεκτρικό κινητήρα» που θα του επιτρέπει να επιταχύνει ταχύτερα από τα EV της Tesla ή της Porsche, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Αλλά η Xiaomi είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη. Τρομεροί αντίπαλοι κυριαρχούν ήδη στους δρόμους της Κίνας, με κυριότερους την BYD -που υποστηρίζεται από την Berkshire Hathaway και κατέχει το ένα τρίτο της αγοράς EV της χώρας- και την Tesla (με περίπου 9%). Αυτοί οι δύο ηγέτες της αγοράς και άλλοι έχουν εμπλακεί σε σκληρό πόλεμο τιμών φέτος στην Κίνα. Το δεύτερο τρίμηνο, ένας ανταγωνιστής της Tesla, η Nio, είχε απώλειες 835 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 35.000 δολάρια για κάθε αυτοκίνητο που πούλησε, ανέφεραν οι New York Times.

Το SU7, ανάλογα με τη διαμόρφωσή του – μονός ή διπλός κινητήρας – θα τροφοδοτείται από μπαταρίες είτε της Contemporary Amperex Technology είτε της BYD, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως ανέφερε το Fortune νωρίτερα αυτό το μήνα, η Xiaomi ξοδεύει πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της βιομηχανίας για να εισέλθει στην αγορά EV της Κίνας. Η εταιρεία ξοδεύει 10 φορές το ποσό για εργασία και επενδύσεις που οι αυτοκινητοβιομηχανίες αφιερώνουν γενικά σε ένα νέο μοντέλο, δήλωσε ο Lei στο κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο ίδιος δεν αποκάλυψε την τιμή του SU7, το οποίο πιθανότατα θα αρχίσει να πωλείται στην Κίνα σε αρκετούς μήνες, αλλά είπε ότι θα είναι «πράγματι λίγο υψηλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com