Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος στο σπίτι, το πασχαλινό τραπέζι και η σύμπραξη Megas Yeeros – eKiosky’s

Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος στο σπίτι, το πασχαλινό τραπέζι και η σύμπραξη Megas Yeeros – eKiosky’s
Επαρκής η ποσότητα ντόπιων αμνοεριφίων- Έκκληση των κρεοπωλείων για έγκαιρες αγορές - Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Fortune Greece.

Το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, καθώς θα πραγματοποιηθεί δίχως την παρουσία συγγενών και φίλων και κυρίως…κεκλεισμένων των θυρών. Ο κορωνοϊός φέρνει λιτότητα και θα επιτρέψει αρνάκι στο φούρνο συνοδευόμενο από τα απολύτως απαραίτητα.

Τα κρεοπωλεία και οι μεγάλες κρεαταγορές, όπως είναι η Βαρβάκειος, κάνουν έκκληση στους καταναλωτές να σπεύσουν εγκαίρως να προμηθευτούν τα κρέατά τους, ώστε να υπάρξει μια ομαλή ροή στην αγορά – που έχει χάσει σημαντικό μερίδιο από το κλείσιμο των εστιατορίων – και ταυτόχρονα η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, χωρίς συνωστισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πελατών.

Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι αρκετά ανήσυχοι, δεδομένου ότι έπεσε κατακόρυφα η κατανάλωση στην εστίαση, και εκτιμούν ότι η αγορά, κρίνοντας από την πορεία του ιού στην Κίνα, θα επιστρέψει στην κανονικότητα τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα κρεοπωλεία της γειτονιάς ξεπουλάνε, καθώς ο Έλληνας μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι και αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες, τις οποίες και αποθηκεύει στον καταψύκτη.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, η κατανάλωση κρέατος σημείωσε τεράστια αύξηση, κυρίως κατά την πρώτη εβδομάδα επιβολής των μέτρων, καθώς ο κόσμος φοβήθηκε ότι δεν θα είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί κρέας σε περίπτωση που λαμβανόταν απόφαση να κλείσουν και τα κρεοπωλεία.

«Τις πρώτες ημέρες των μέτρων πράγματι αυξήθηκαν οι πωλήσεις κρέατος, οι οποίες όμως, στη συνέχεια, έκαναν “κοιλιά”. Για εμάς ήταν ένας ξαφνικός θάνατος το κλείσιμο των ταβερνών από τις οποίες προέρχεται το 40% του τζίρου μας» τονίζει ο κ. Πέρρος. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περί απαγόρευσης σουβλίσματος, ο κ. Πέρρος αναρωτιέται αν μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει σημαντικά την ποσότητα κρέατος που θα ψώνιζε κάτω από κανονικές συνθήκες ο καταναλωτής, διότι διαφορετικό είναι να αγοράσεις ένα ολόκληρο αρνί για να το σουβλίσεις και άλλο να ψήσεις μέρος του στο φούρνο.

Οι εξαγωγές προς Ιταλία, τα ντόπια αμνοερίφια και η διαμόρφωση των τιμών

«Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι παραγγελίες. Έχουμε ζητήσει από τους καταναλωτές να μην ψωνίσουν τελευταία στιγμή. Οι νοικοκυρές ακόμα το συζητάνε και νομίζω ότι θα γνωρίσουμε τι θα γίνει από την άλλη εβδομάδα. Τα πράγματα είναι περίεργα. Ο Έλληνας σκέφτεται πολύ το οικονομικό, διότι δεν είναι σίγουρος αν αύριο θα έχει δουλειά και κάνει συγκρατημένες αγορές» επισημαίνει ο κ. Πέρρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές των αμνοεριφίων και αν θα υπάρξει, λόγω της έκτακτης κατάστασης, μείωση των τιμών. Οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα κατά την οποία θα καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Για πρώτη φορά υπάρχει μεγάλη προσφορά ντόπιων αμνοεριφίων, καθώς φέτος δεν θα απορροφηθεί το 50% της ελληνικής παραγωγής από την γειτονική Ιταλία, η οποία, όπως λέει ο κ. Πέρρος, πληρώνει αδρά για τα ελληνικά αρνιά πολυτελείας. Ταυτόχρονα υπάρχουν και αρκετά ελληνοποιημένα αμνοερίφια, τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα ένα μήνα πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού από τα Βαλκάνια και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τελικών τιμών.

«Ντόπιο κατσίκι και αρνί υπάρχει για τον Έλληνα καταναλωτή. Ως Ομοσπονδία στηρίζουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο αλλά και τα μέτρα που παίρνει το αρμόδιο υπουργείο» καταλήγει ο κ. Πέρρος ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ομοσπονδίας που αποτελείται από 44 πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία εκπροσωπούν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Αύξηση 200% στις πωλήσεις κρέατος στα σουπερμάρκετ

Πληρέστερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αγγελική Βυρίνη,  Marketing Director της Megas Yeeros, της εταιρείας που θεωρείται leader στον κλάδο και διοχετεύει το 95% των πωλήσεών της στο δίκτυο του Food & Beverage. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να στηρίξει έμπρακτα την αγορά της εστίασης που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, η διοίκηση της Megas Yeeros προέβη σε δύο νέες εκπτώσεις στους συνεργάτες της, η πρώτη της τάξης του 10% και η δεύτερη 15% που αφορούν τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα.

«Είναι γεγονός πως από τη στιγμή που έκλεισε η σάλα στα καταστήματα εστίασης  – και όσα λειτουργούν αξιοποιούν μόνο το delivery –  ο τζίρος τους έχει μειωθεί στο 50%. Ακόμα όμως και εκεί παρατηρείται μείωση διότι ο κόσμος φοβάται να παραγγείλει απ’ έξω, ενώ πολλά καταστήματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών, γιατί λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό» επισημαίνει η κα Βυρίνη.

Θετικά, ωστόσο, είναι τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται από το μέτωπο των σουπερμάρκετ, καθώς εκεί οι πωλήσεις και των 8 κωδικών της Megas Yeeros (γύρος χοιρινός, γύρος κοτόπουλο, κεμπάπ και κεφτεδάκια σε συσκευασίες από 330 γραμμάρια έως 1 κιλό) έχουν αυξηθεί σε μηνιαία βάση κατά 200%. Εξίσου δυνατά κινούνται όμως και τα private label κεφτεδάκια τα οποία κατασκευάζονται για λογαριασμό γνωστών αλυσίδων σουπερμάρκετ.

«Ο καταναλωτής νιώθει περισσότερη ασφάλεια όταν ψωνίζει συσκευασμένο και όχι χύμα προϊόν. Η αίσθησή μου είναι ότι η κρίση του κορωνοϊού θα αλλάξει τη δομή των επιχειρήσεων και όλο αυτό που συμβαίνει είναι σίγουρα ένα τεστ και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Ήδη βλέπουμε εταιρίες όπως το e-food να συνάπτει συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για την παράδοση προϊόντων κατοίκων».

Η κα Βυρίνη τονίζει ότι η Megas Yeeros συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την παραγωγική της δραστηριότητα ενώ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για προσωπικό και καταναλωτές. Ειδικά συνεργεία έχουν απολυμάνει τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τα γραφεία, ενώ εδώ και ένα μήνα έχουν διακοπεί οι εσωτερικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών και τηρούνται  οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ εργαζομένων.

«Συνεχίζουμε κανονικά τη λειτουργία μας. Δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των παραγγελιών μας, όμως έχει υπάρξει μείωση στις ποσότητες των παραγγελιών. Αυτή η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες. Προσεχώς η Megas Yeeros ξεκινά συνεργασία με τα eKiosky’s τοποθετώντας και εκεί τα προϊόντα της. Είναι μια εταιρεία που καταγράφει 400% ανάπτυξη και η μέση δαπάνη από τα 10 ευρώ έχει φτάσει στα 30 ευρώ. Πλέον ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να παραγγείλει και κρέας» λέει η κα Βυρίνη.

Τέλος, στρατηγικής σημασίας θα είναι και η συνεργασία που ξεκινά με τα My Market και την τοποθέτηση των mega meatless προϊόντων σε 150 σημεία πώλησης.  Πρόκειται για τέσσερις κωδικούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το καλαμάκι σουβλάκι που τώρα κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική αγορά.