Η Alibaba προκαλεί εφιάλτες στη Μαρίσσα Μάγιερ

Η Alibaba προκαλεί εφιάλτες στη Μαρίσσα Μάγιερ

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η μετοχή της κινεζικής εταιρείας καταρρέει παρασύροντας μαζί της την μετοχή της Yahoo.

Τον περασμένο Ιανουάριο η απόφαση της Μαρίσσα Μάγιερ να προχωρήσει σε διαδικασία spin off για τις εναπομείναντες μετοχές της Alibaba που άνηκαν στην ιδιοκτησία της Yahoo! προκάλεσαν θερμά σχόλια στους μετόχους της εταιρείας. Εκείνη την περίοδο η μετοχή της κινεζικής εταιρείας διαπραγματευόταν στα 103 δολάρια.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Με την τιμή της μετοχή της να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ την Τρίτη και να κυμαίνεται πια στο ύψος των 80 δολαρίων, ενώ τα αποτελέσματα τριμήνου αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα.

Οι επενδυτές της Alibaba ανησυχούν. Η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις περιπτώσεις πλαστών προϊόντων που διακινούνται στις πλατφόρμες της, ενώ ο ανταγωνισμός στην Κίνα αυξάνεται, ιδιαίτερα εξαιτίας της «επέλαση» της JD.com. Επιπλέον, τα μηνύματα που λαμβάνουν από τον ίδιο τον Τζακ Μα οι επενδυτές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ο κινέζος επιχειρηματίας ανακοίνωσε ένα πάγωμα προσλήψεων καθώς θεωρεί πως η εταιρεία του έχει αναπτυχθεί υπερβολικά γρήγορα και πρέπει να περιοριστεί το κόστος.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά  25% από την αρχή της χρονιάς. Και, δυστυχώς για την Μάγιερ, παρασύρει ακόμα μαζί της στην πτώση και την μετοχή της Yahoo!, η οποία υποχώρησε κατά 20% στο ίδιο διάστημα.

Όταν η Μάγιερ ανακοίνωσε το spin off των μετοχών της Alibaba η αξία τους υπολογιζόταν στα 39,5 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια. Σήμερα η αξία τους έχει υποχωρήσει κάτω από τα 31 δισεκατομμύρια.

H Μάγιερ είναι η έκτη διαφορετική CEO της Yahoo! από το 2007. Αν και κατάφερε να πετύχει μερικές σημαντικές επιτυχίες για την εταιρεία με τις επενδυτικές κινήσεις που προχώρησε όσο διάστημα βρίσκεται επικεφαλής της, η ανάπτυξη των εσόδων της Yahoo! συνεχίζει να είναι προβληματική.

Τα σχέδια της Μάγιερ συνεχίζουν να είναι μεγαλεπήβολα και να προσπαθούν να δώσουν μια πιο επιθετική εικόνα στην Yahoo! Αλλά όσο η Alibaba  συνεχίζει να υποχωρεί και να τραβά μαζί της την μετοχή της Yahoo!, η θέση της θα συνεχίσει να μοιάζει με ναρκοπέδιο.